– Hva var det mest nyttige du lærte i studietiden?

– På skrivekursene sitter du i et rom med andre folk og tar imot kritikk på egen tekst. Du gir også kritikk til andre som sitter i samme rom. Det å lære seg å ta imot tidvis tøff kritikk sånn rett i fleisen kort tid etter du har skrevet det har jeg hatt mye nytte av.

– Blir man forfatter av å gå på forfatterstudiet?

– Nei, jeg tror ikke det. Det er en veldig fin måte å finne ut på om man kan satse på det, og bli kjent med egen skriving. For meg gikk det kort tid fra jeg begynte på forfatterstudiet til jeg tenkte at «det er dette jeg vil gjøre»

– Hadde du vært en annen type forfatter uten skriveutdannelse?

– Ja. Jeg hadde debutert mye senere, om jeg hadde debutert. Det med å venne seg å ta imot kritikk, som jo startet hardcore rett på i studiene gjorde at jeg ble litt tøff. Og det trenger man å være når man skal jobbe lenge med bøker og få anmeldelser.

– Hva har du hatt minst nytte av?

– Exphil ved Universitetet i Bergen hadde en del som besto av en syk argumentasjonsanalyse, du skulle tegne en slags pyramide over hvordan teksten var bygd opp av argumenter, men det var fjernt fra virkeligheten og handlet mye om å kalle de ulike tingene for D1, D2. Det føltes totalt meningsløst.

– Er det noe i eller utenfor studiene du har hatt spesielt nytte av?

– I Bø og Bergen hadde man andre forfattere som lærere, og det å møte helt forskjellige forfattere som bød på seg selv og forklarte om sine opplevelser med egne liv ... Når folk er generøse og gir av seg selv er det veldig fint. Det handler ikke bare om skriving, men også om hvordan man kan leve forskjellig. Jeg er glad i sånt.

– Har du tips til unge forfatterspirer?

– Les mye, skriv mye og hør på podkaster med ulike forfatterintervjuer. Og å studere, særlig i Bø, var utrolig bra og bevisstgjørende. Jeg husker jeg tenkte på hvor sinnssykt digg det var å gå på et studium der det eneste du skal gjøre er det du vil. Det er bare skriving. Det er utrolig flott.

 

Les flere spalter om studielivet til...

Costume-redaktør Hege Aurelie Badenyck:  – Jeg får flere mail om dagen fra unge som ønsker råd

Kolonial-gründer Even Vil ha bestselger-bok som obligatorisk pensum

Hiphop-artist Izabell: – Du tjener bra, men det er litt vondt

 

Andre saker fra DN Talent:

11 unge toppmeglere om veien til suksess dnPlus (+)

1400 søkere på 21 sommerjobber

Henrik (23) tok utfordringen, men «flokkmentaliteten» blant norske studenter bekymrer

Gjør biologistudenter til «yrkeselever» dnPlus  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.