Hver uke intervjuer vi ulike profiler om hva de har hatt nytte av fra utdannelsen sin. Denne uken: John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

 

– Hva er det mest nyttige du har lært?

– Jeg gikk fra å være en ganske sjenert person som nødig snakket i forsamlinger til en som, ja jeg har vel snakket til kanskje 350.000 på rosemarkeringen i Oslo. Å få teknikker og trening i dette på lærerskolen er noe av det viktigste jeg har med meg.

– Hva gjorde du etter lærerstudiene?

– Jeg snublet litt inn i spesialundervisning, og endte med barn med adferdsproblemer, det jeg liker å kalle rampunger. Det var ufattelig givende, men også det mest slitsomme jeg har gjort i hele mitt liv. Det er ekstremt intenst. Jeg vil ikke fornærme kolleger, men mye av det jeg lærte der har jeg hatt nytte av som leder.

– Hva da?

– I en tilspisset situasjon finnes ingen tilnærming som fungerer likt for alle. Det møter man i spesialundervisningen, tatt ut i det ekstreme. Noen sverger til tvang, andre mener det aldri fungerer. Jeg opplevde at dette varierte fra person til person, og da tenker jeg ikke «tvang» som i noe fysisk. Noen trengte skarpe begrensninger, og «denne døren er låst» mens andre knuste ruta umiddelbart om du låste døren. Det gjør at jeg i ein konflikt nå alltid tenker nøye over hva jeg må gjøre for å nærme meg akkurat den personen jeg står ovenfor.

– Har du et spesielt viktig minne fra studietiden?

– Første gang jeg var i praksis på en barneskole i Groruddalen. Å stå foran en skoleklasse for første gang, der det også var voksne tilstede, var et gjennombrudd med tanke på å bryte barrierer. Jeg hadde forberedt meg som en gal. Det gikk bra.

– Hva er det siste du har lært?

– Jeg har formelt lært meg motorsag, noe jeg er veldig stolt av siden det er det eneste litt mandige jeg driver med. Jeg har tatt kurs der man lærer å sage på blink og sånn, det er kjempenyttig!

Les flere spalter om studielivet til...

Costume-redaktør Hege Aurelie Badenyck:  – Jeg får flere mail om dagen fra unge som ønsker råd

Kolonial-gründer Even Vil ha bestselger-bok som obligatorisk pensum

Hiphop-artist Izabell: – Du tjener bra, men det er litt vondt

 

Andre saker fra DN Talent:

11 unge toppmeglere om veien til suksess dnPlus (+)

1400 søkere på 21 sommerjobber

Henrik (23) tok utfordringen, men «flokkmentaliteten» blant norske studenter bekymrer

Gjør biologistudenter til «yrkeselever» dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.