400-500 søkere til seks internship-plasser.

Det var status hos Deloitte ifjor høst. Om få uker starter årets interns i konsulentselskapet. Da går startskuddet for å bemerke seg innad, og - om man er riktig heldig - få tilbud om fast jobb når internshipet er over.

- Det er knallhard kamp om å få internships. Faktisk er det flere søkere til slike enn til vanlige jobber. Når man har kommet gjennom dette nåløyet, starter jakten på x-faktoren, sier Marte Hauge Vikan, som er rekrutteringsansvarlig i Deloitte.

Både Marie Christophersen (25) og Elinor Arild (25) startet som interns i Deloitte. I dag har begge fast jobb i selskapet.

- Jeg hadde mitt første internship for to år siden og utnyttet muligheten til å lære om flere tjenesteområder. I Financial Advisory er det en roligere periode på sommeren, og dermed lettere å prøve nye ting i et roligere tempo enn resten av året. Du har et godt støtteapparat rundt deg, får tips om hvem som er ekspertene innenfor de ulike fagområdene og lærer samtidig så mye mer, forteller Marie.

- Måtte utfordre meg selv

Som sivilingeniørstudent ved NTNU var Elinor Arild mer trygg på rapportskriving og rapportforslag enn den kreative delen av internshipet, som gikk på å skape en visjon og skape kreative slagord.

- Jeg måtte utfordre meg selv for å sikre at jeg ikke ble sittende og bare gjøre det jeg var komfortabel med - selv om det er det enkleste, sier hun.

Å utfordre seg selv er gull verdt når man er i et internship, er de to jentene enige om.

I Consulting-avdelingen, som Elinor jobber i, er det viktigere å fremstå som en god lagspiller enn en god solospiller, understreker hun.

- Du kommer ikke langt ved å bare fokusere på egne prestasjoner. Det handler om å gjøre hverandre gode, å bidra med egne sterke sider i teamet. Men miljøene er forskjellige, så kjenn på det når du havner på en arbeidsplass. Ikke fremstå som et selvstendig fjell, sier Elinor.

- Still spørsmål

I Finansial Advisory var derimot Marie eneste intern.

- Da er det viktig å tørre å stille spørsmål. Selv om du ikke vet alt, må du vise at du er interessert i å lære nye ting. Du kommer jo inn i selskapet som intern for å få et læringsutbytte!

Rekrutteringsansvarlig Marte Hauge Viken i Deloitte.
Rekrutteringsansvarlig Marte Hauge Viken i Deloitte. (Foto: Fartein Rudjord)
 

Marte Hauge Vikan er enig:

- Det finnes ikke én stjerne-internship-kandidat, men flere ulike typer. X-faktoren kan være flere ting, men det er viktig å fremstå engasjert på et eller annet felt. De flinkeste tør å rekke opp hånda, og de tør å utfordre oss. Ser man rutiner i hverdagen hos Deloitte som kan gjøres bedre - si ifra! Det er en hårfin balansegang, men de som har størst sjanse for å få fast jobb hos oss etterpå tør å ta litt plass, samtidig som de spiller andre gode, sier hun.

- Det viktigste av alt er kanskje at du må ha tro på deg selv, sier Marie.

- Som et langt jobbintervju

Gisle Hellsten, som er leder på Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UiO), råder alle interns til å se på internshipet som et langt jobbintervju.

- Husk at du skal få vist frem alle sider av deg selv. Vis at du er en allsidig person som passer inn i miljøet, sier han.

Han sier at mange arbeidsgivere i dag har et luksusproblem når de siler kandidater:

- Det er mer enn nok kandidater som er kjempeflinke på papiret. Det som skiller en kandidat fra en annen da, er personlig egnethet. Det blir ofte det avgjørende til syvende og sist, når det gjelder hvilke interns som er aktuelle til en fast jobb i bedriften, sier Hellsten.

Les også:

Hotelleier melder seg ut av NHO

- Kan se ut som om de bruker sykemeldinger som et lokkemiddel dnPlus

Tiltalt for tapping av 67 mill.  

 

Hørt denne?

Finansredaksjonen diskuterer mediekrise, Facebook, Skam og en "John Fredriksen spesial" i ukens podkast.

 

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.