Selv om jeg vanligvis sier at jeg studerer i Boston, ligger MIT og Harvard teknisk sett i byen Cambridge, så hver morgen sykler jeg over broen fra Boston til Cambridge for å komme meg til laben. MIT lå opprinnelig i Boston, bare et par kvartaler fra der jeg bor, men ble flyttet til den andre siden av Charles River for akkurat 100 år siden. Dette jubileet kunne selvfølgelig ikke forbigå uten feiring, men jeg hadde sannelig ikke forventet at MIT ville fylle tre måneder med festligheter.

For et par uker siden inviterte MIT til et av de største arrangementene i den lange feiringen av «a century in Cambridge», nemlig en kjempeparade over broen fra Boston. I tillegg til at tusenvis av studenter, alumni og andre bostoniere gikk til fots over broen, stilte flere av MITs fantastiske ingeniører opp i alle slags merkelige, selvlagde doninger.

Mens enkelte hadde laget go-carter av handlevogner, stilte en nevrologiforsker opp i en hjerneformet bil, og en annen valgte å gå tur med robotgeparden sin over broen. Selv om sistnevnte kan komme opp i hastigheter rundt 80 km/t, hadde eieren heldigvis satt den i saktemodus denne gangen.

Dessuten krysset flere elven på vannet, og selvfølgelig ikke i kjedelige, vanlige båter. Blant de 26 kreative innslagene på elven var det en tråbåt formet som den enorme MIT-domen, en hydrofoil-seilbåt og en flytende robot-hinderløype.

Likevel var det nok hedersgjesten Oliver Smoot (76) som var paradens høydepunkt. Da Smoot gikk på MIT på slutten av 50-tallet, ble rekruttklassen hans i brorskapet Lambda Chi Alpha beordret til å male målestreker langs broen fordi presidenten i brorskapet var lei av ikke å vite akkurat hvor langt det var igjen. Ordren hadde bare én liten tvist: Broen måtte måles med klassens korteste elev som målestokk.

Smoot, med sine 170 centimeter, ble dermed nødt til å legge seg ned 364 ganger langs broen til MIT, og man kan fortsatt se målestrekene langs broen den dag i dag. Dessuten står det «364.4 smoots, pluss/minus et øre» ved begynnelsen av broen.

Med denne målerfaringen ble Smoot senere president i The International Organization for Standardization (ISO), og «one smoot» regnes i dag som en gyldig måleenhet i Googles konverteringskalkulator.

Da Smoot besøkte paraden, viste han gladelig frem hvordan han la seg ned på fortauet for 58 år siden, men han slapp heldigvis å måle hele broen denne gangen.

Etter tre måneder med parader, utstillinger, konkurranser og seremonier ble feiringen av århundret i Cambridge nylig avsluttet med en stor fest. Arrangementskomiteen hadde virkelig ikke spart på noe, og tusenvis av folk samlet seg på plenen foran MIT-domen for å se på fyrverkerishowet over elven mellom Boston og Cambridge. Etter å ha skålt i gratis champagne under det fantastiske fyrverkeriet, gikk vi de 364.4 smootsene tilbake til Boston og var alle enige om at Business Insider gjorde helt rett i å kåre MIT til USAs beste «work hard, play hard»-skole.

Trond Ikdahl Andersen (23) fra Ås tar en kombinert master- og doktorgrad i fysikk på Harvard University i Boston. Fra før har han en bachelorgrad fra MIT. Han blogger om studielivet på DN.no.

 

LES OGSÅ:

Ole Robert Reitan:  Vi blir angrepet fra alle kanter (+)

Tinge ser lysere ut: – Bunnen i oljekrisen er passert (+)

Milliardær Olav Thon rydder plass til lavpris (+)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.