- Det vi driver med minner om dataspilling. Noen ganger sitter jeg på jobb og lurer på hva som er virkelig. Det er litt Matrix, sier rådgiver i Skanska Peder Bogsti.

Tre kolleger har samlet seg rundt arbeidsplassen hans. De prøver VR-brillene Oculus Rift og HTC Vive, og får en virtuell tur en bygningstegning. De tester VR-effekten i et science-fiction krigsspill. Når det skal ansettes en ny person i avdelingen, håper de på "en nørd".

- En person med erfaring med spillteknologi og animasjon, og med lidenskap for 3D-visualisering, sier avdelingssjef Kristian Balke.

I dag består avdelingen av folk som har studert bygg- og tekniske fag. Nå vil Skanska ansette en person med en litt annerledes bakgrunn.

Spillteknisk bakgrunn

I en stillingsutlysning etter koordinator for bygningsinformasjonmodellering, la man for første gang vekt på at søkerne måtte kunne visualisering og blant annet ha kjennskap til spillmotoren Unity. Dette er egenskaper som en spillutvikler besitter.

Som antatt hadde halvparten av dem som søkte på stillingen bakgrunn som kan kalles "alternativ" for byggbransjen. Kandidatene hadde studert 3D-design, spilldesign, animasjon, opplevelsesproduksjon og interaktive medier. Noen av søkere kom fra kunst- og designakademiet.

- Vi vil heller ha en selvlært gamer som har en rivende interesse for visualisering, enn en som har tatt det tradisjonelle skoleløpet og bare er middels interessert, sier rådgiver Henning Habberstad.

Tenker nytt om rekruttering

- Utviklingen går utrolig fort nå. På de fem årene et tradisjonelt studieløp varer, har teknologien forandret seg. Lærebøkene blir utdaterte på den tiden det tar å skrive dem. Vi må spørre oss: Hvem er det vi rekrutterer da?

Direktør i Skanska Teknikk Rune Stene ønsker et større mangfold i folks bakgrunn i bygg- og anleggsbransjen.

- Vi skal selvfølgelig ha mange av dem med tradisjonell utdanning, men vi trenger å fylle på med ny kompetanse. Vi må tenke på hvem som skal bli fremtidens kollega og ansatt, sier Stene.

- Fremtiden er 3D-visualisering

Byggebransjen benytter seg i økende grad av ny teknologi, som 3D-visualisering med virtuell virkelighet, VR. Tidligere har man bygget i god tro, og når så brukerne av bygget oppdager at løsningene ikke fungerer som de skal, må man gjøre helt om.

Med 3D-visualisering kan for eksempel sykepleiere få testet et nytt sykehus. De får sjekket størrelsen og de praktiske løsningene i arbeidsrommet, og kan til og med få "opplæring" i nybygget før det står ferdig. Dermed kan man ta inn brukerne på et tidligere tidspunkt, og få dem til å skjønne rommet i større grad enn med en todimensjonal tegning.

- Som potensiell kjøper kan du snart se en ny bolig med VR-brillene dine. Folk med spillbakgrunn er i større grad rustet for denne utviklingen. De ser bilder annerledes enn ingeniører, og til og med arkitekter, gjør, sier Stene.

3D-visualisering brukes allerede i byggebransjen, men Stene mener at den ennå ikke er god nok.

- Vi voksne tar til takke med halvgod kvalitet, mens ungene spiller naturtro dataspill.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Har steget 14,2 prosent på et halvt år: Kraftig prisstigning for disse boligene i juni

Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner  

John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer  

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Slik avslørte hun makteliten
Simona Levi er teaterinstrukstør og tangodanser. Sammen med X-Net, en gruppe aktivister som hun var med på å starte, har hun klart å avsløre korrupte ledere innen økonomi og politikk. Slik kan du også gjøre det samme.
04:03
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.