Oljesmellen kan tydelig merkes i årets søknader og opptak til høyere utdannelse.

Flere oljerelaterte utdannelser har redusert antallet studieplasser. Andre slipper alle søkere inn.

DN skrev tidligere i år om petroleumsfag på NTNU, som for tre år siden hadde 420 søkere til 53 studieplasser. Da søknadsfristen gikk ut i april i år var det 31 førstevalgssøkere til 29 plasser.

Poengkravet for å komme inn på oljestudiet på NTNU har imidlertid ikke sunket nevneverdig. Dette er fordi universitetet har redusert antallet studieplasser - og opplyser på egne nettsider at «søkerne er fremdeles av høy kvalitet».

Bachelor i petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger har derimot ingen poenggrense: i år slippes alle kvalifiserte søkere på dette studiet inn.

Dermed fortsetter trenden fra fjorårets studieopptak: Det som for få år siden var studier med høye opptakskrav, mange studieplasser og lange ventelister, har fått seg en real knekk.

For to år siden måtte man ha minst 48 karakterpoeng for å komme inn på geofag ved Universitetet i Oslo. Men både ifjor og i år slapp søkerne alle inn.

Les også: Kravstup for oljefagene

– Si ja!

– Har du søkt på ingeniørstudier, men blitt skremt av nedgangen i oljebransjen? Si ja til ingeniørstudiene dine, det er et yrke for fremtiden, oppfordrer Omar Gamal, leder for Nito Studentene, i en pressemelding tirsdag.

Han understreker at selv om det er nedgangstider i olje- og gassbransjen, viser Nitos behovsundersøkelse at 40 prosent av arbeidsgivere mener det vil være behov for ingeniører i årene som kommer.

Søketjeneste: Sjekk opptakskravene til alle landets studier i 2016 her (DN+)

– I dag er det femti år siden første prøveboring i Nordsjøen og starten på oljeeventyr i Norge. Dette eventyret er langt fra over. Vi vet det er behov for ingeniører innenfor bygg, industri, kommunal sektor, helsesektor og mange andre bransjer, men vi trenger også nye ingeniører som kan ta oss inn i en grønn hverdag. Så ja, det er også behov for kompetansen til deg som skal studere oljerelaterte ingeniørfag, sier Gamal.

– Ikke bare olje og gass

I alt har 4.300 søkere fått tilbud om plass på realfagsstudier i årets hovedopptak til høyere utdannelse. Dette er en økning på rundt fem prosent fra ifjor. Til bachelorstudiet i teknologi er det sendt ut tilbud til om lag 4 200, det vil si omtrent som i fjor. Til masterstudier i teknologi (sivilingeniør) er det en nedgang på 5 prosent og litt under 3.000 har fått tilbud til disse studiene, melder Kunnskapsdepartementet.

– Selv om rene petroleumsrettede linjer opplever en noe større nedgang, er det på det jevne stabile tall, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til DN om Samordna opptak-tallene for teknologi- og realfag som ble lagt frem tirsdag.

Han sier det er to grunner til at søkertallene til teknologifag ikke går mer ned.

– Det er fortsatt behov for teknologiutdannede i flere nærliggende bransjer. Og jeg tror unge er såpass oppegående at de skjønner at det ikke bare olje- og gass som trenger folk. I tillegg kommuniserer bransjene at sysselsettingen vil vokse igjen om noen år, sier han.

Les også: Her går Norges flinkeste studenter

Endringer i studietilbud

Tabellen rangerer utdannelsesområder-/typer etter prosentvis endring i antall studietilbud gitt i 2016 sammenlignet med ifjor. Kilde: Samordna opptak(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.