– Vi hadde besøk av en dansk tv-kanal som ville lage reality show herfra, smiler dansk-amerikanske Analisa Winther.

Hun er styreleder for bofellesskapet Nest Copenhagen i København, som huser 21 gründere fordelt over tre leiligheter i en bygård rett ved Hovedbanegården og Tivoli.

– De ga opp, fortsetter hun.

– Det var altfor lite drama her. Jeg tror de ble litt skuffet over hvor rolige og kjedelige vi er.

Vanskelig å være sosial

For to og et halvt år siden flyttet de første leieboerne inn i det private bofellesskapet, hvor kravet for å få leie et rom er at du er innehaver av ditt eget firma og i gang med et konkret gründerprosjekt. Køen er lang for å få plass, og alle som er aktuelle må spise middag med nåværende beboere før de eventuelt godkjennes.

En av de nyeste leieboerne som har fått innpass er norske Oscar Hellenes (23). Hellenes driver Lotel. Firmaet hans, som DN har omtalt flere ganger tidligere, organiserer airbnb-utleie for folk med vask av boligen og skifte av sengetøy og håndkleder. Hellenes reiser mellom kontorene sine i Oslo, Bergen, Amsterdam og København. Å ha fått et rom i The Nest er én av flere drømmer som er gått i oppfyllelse det siste året.

 

– For oss som driver med startup, kan det sosiale livet være en utfordring. Man jobber så mye at det er vanskelig å planlegge noe med venner. Da er det perfekt å komme hjem hit hvor det er andre iverksettere som forstår hvordan du har det og som er klare for å skravle og henge litt, sier han og legger smilende til at de har diskutert å lage en «hangout» knapp som får lys til å blinke på alle rom hvis man sitter alene på kjøkkenet og ønsker selskap.

Les også: Gründer-veksten tar av

For busy for bråk

Om man vil være sosial eller ikke, bestemmer man likevel selv. Festing og nattebråk er sjelden noe problem. De aller fleste er for travle til å skeie ut for ofte. Køen på badet om morgenen eksisterer heller ikke.

– Bare denne uken er tre i vår leilighet ute og reiser, sånn er det nesten hver uke, sier Fredrik Lean (28).

Han har nettopp avviklet sitt forrige startup-prosjekt, en motor du kan montere på skateboard og andre fremkomstmidler som normalt ikke går av seg selv.

At han er «mellom jobber» betyr ikke at han sliter kjøkkenbenken i kollektivet.

– Nå er jeg ute i businessmøter og sonderer terrenget. I tillegg er jeg konsulent for folk som trenger hjelp til å lage en forretningsplan. forteller han.

Rommet hans har høye vinduer ut mot Hovedbanegården. I stedet for å klage over støy, planter han stadig nye planter.

– Det er fantastisk med så mye lys! Det vokser som bare det her.

Besøk fra Paris

På rommet til Filip Nygaard (27), bofellesskapets pr-sjef, har også kreativiteten satt spor.

– Jeg har bygget det helt selv, sier han og viser frem et digert walk in closet med plass til både dressjakker, barskap og sneakers.

Nygaard driver en egen frisørsalong og utvikler egne hårprodukter.

– Jeg tror jeg er den eneste her som faktisk har en fysisk butikk, ler han og drar hånden gjennom det velstelte håret.

Som pr-ansvarlig får han mange henvendelser fra omverden.

– Alt fra utenlandske magasiner som vil lage reportasje, til skoleklasser som vil komme og lære litt om livet som oppstarter. Forleden hadde vi også besøk av to franskmenn som planlegger å starte noe lignende i Paris.

Oscar Hellenes (til venstre) stikker hodet inn til bofellesskapets pr-sjef, frisørgründer Filip Nygaard, som stolt viser frem sitt selvlagede walk in closet – med plass til klær, sko og bar. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
Oscar Hellenes (til venstre) stikker hodet inn til bofellesskapets pr-sjef, frisørgründer Filip Nygaard, som stolt viser frem sitt selvlagede walk in closet – med plass til klær, sko og bar. Foto: Kristian Ridder-Nielsen (Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagens N)
Sover sammen på Wall Street

Også i USA har noen nylig funnet ut at det er en god idé å la gründere dele bolig. Kontorfellesskap-konsernet Wework, som leier ut plasser i kontorfellesskap over hele verden, åpnet i januar i år sitt aller første Welive-hus på Wall Street i New York.

80 samboere fordelt på 45 leiligheter deler også felles treningsstudio, restaurant og vaskeri.

– Dette er et nytt ledd for oss i målet om å hjelpe unge entreprenører til å leve et mer fullverdig liv, uttalte en talsmann for selskapet til det amerikanske magasinet The Fortune i forbindelse med åpningen.

Styrer selv

I den amerikanske versjonen har verten ansatt en såkalt «communityplanner» som sørger for felles yogatreninger, felles middag på søndager og andre sosiale aktiviteter.

I motsetning til Nest-kollektivet i København er det en ekstern utleier som driver stedet for beboerne – og tjener penger på konseptet.

I Nest Copenhagen er det beboerne selv som styrer.

– Vi har et styre som sørger for at det skjer ting her. Vi inviterer ulike foredragsholdere, har arrangert konserter, fester og debatter, forteller Eric André (26).

Han har utviklet en app man kan bruke til å kjøpe og selge second hand-varer.

Styret passer også på at husregler ivaretas og at folk som eventuelt ikke fungerer i bofellesskapet blir kastet ut.

Norske Oscar Hellenes, gründer i selskapet Lotel, slår i hjel fritid med litt golf hjemme i gründerkollektivet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
Norske Oscar Hellenes, gründer i selskapet Lotel, slår i hjel fritid med litt golf hjemme i gründerkollektivet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen (Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagens N)
Deler erfaringer

– Såvidt jeg vet har det aldri vært noen problemer. Folk som bor her er vant til å argumentere og diskutere. Selvfølgelig er vi uenige, men alle har et felles mål om å lykkes med sine prosjekter, og alle opplever motgang og frustrasjon av og til. Litt av poenget er at vi skal lære av hverandres feil og suksess. Vi deler, sier André.

Planlegger kopi i Oslo

Listen over arbeidsfellesskap i Norge blir stadig lenger. Dette er lokaler tilrettelagt for gründere og kombinerer ofte kontorplasser med sosiale møteplasser.

Ingen av de største norske aktørene har startet å leie ut senger i tillegg. Foreløpig. Men grunnlegger av det norske kontorfellesskapet for frilansere og gründere, 657 i Oslo, Joachim Levin, kjenner godt til The Nest. Sammen med sin partner Anniken Fjelberg og selskapet Frost utvikling, har han begynt å tenke i samme baner for norske unge, entreprenører.

– Vi har latt oss inspirere av Welive i USA og er foreløpig på diskusjonsstadiet for hva et slikt boligkonsept eventuelt skulle inneholde, sier han.

– Hvorfor tror du det er fruktbart for entreprenører å bo sammen, holder det ikke å dele kontorfellesskap?

– Jeg er 41 år, og vår generasjon tenkte litt annerledes. Unge mennesker i dag har nesten ingen skillelinje mellom jobb- og privatliv. De vil bo sammen med mennesker de liker og som interesserer seg for det samme som dem. Statistikken viser også at de etablerer seg senere og kjøper bolig senere. Tiden da man bor alene eller i kollektiv blir lenger. Vi vet også at generasjonen etter oss er opptatt av å dele, sier Levin.

Les også:

Signerer dataspillere

Traineenes beste tips: Slik unngår du å bli en kaffekoker dnPlus (DN+)

Ferskingene forteller: Slik opplevde de det første året i jobb dnPlus  (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.