Nordmenn vil ikke reise ut. Studenter reiser kanskje ut for et semester, men svært få nordmenn relativt sett har dybdekunnskap fra andre kulturer og sterke nettverk utenlands.

Dette kommer frem i Global Competitive Index (GTCI), som er en stor undersøkelse som gjennomføres årlig av Adecco i samarbeid med Insead og Human Capital Leadership Institute (HCLI).

- At så få nordmenn velger å reise ut, er en stor utfordring for norsk arbeidsliv - spesielt når det gjelder innovasjon og entreprenørskap, sier konsernsjef Torben Sneve i Adecco Gruppen til DN.

Han peker på at flere bedrifter sier at de har vanskeligheter med å rekruttere nordmenn til stillinger i utlandet, som et av få land. Dette vil skade Norges konkurransekraft, sier han.

Men:

- Samtidig ser vi at norske bedrifter ikke vektlegger utenlandserfaring ved ansettelser, og ikke er opptatt av det. Flere nordmenn må reise ut, men norsk næringsliv er også nødt til å verdsette internasjonal erfaring, påpeker han.

Han viser til en NHOs kompetansebarometer fra tidligere i år, der internasjonal erfaring havnet langt nede på listen over hva bedrifter mente var viktig kompetanse.

- Dette sier noe om holdningen i mange norske bedrifter, og jeg synes det er synd, sier Torben Sneve.

Ender opp i klynger

Paradoksalt nok viste Lånekassen fredag til at rekordmange nordmenn studerer ute. Ifjor reiste 25.350 studenter ut. 17.450 av utenlandsstudentene tar hele utdannelsen utenfor Norge.

Storbritannia er fortsatt det mest populære landet. Også USA, Danmark, Australia og Polen er populære studieland blant nordmenn.

Les mer her: Rekordmange nordmenn studerer ute

- Dette er selvfølgelig positivt, men fortsatt er det slik at de fleste bare har korte opphold i utlandet, kanskje et semester eller to. Dessuten har nordmenn en tendens til å ende opp ved de samme studiestedene, gjerne i Storbritannia eller USA. Nesten ingen reiser til Asia. Og nesten ingen blir igjen i utlandet for å jobbe etter endte studier, sier Adecco-sjefen.

Han tror nordmenn har det for godt og trygt her hjemme.

- Jeg kan jo skjønne det. I utlandet er det ofte lange arbeidsdager, og når man kommer i småbarnsfasen er jo ikke dét så populært. Men det er ingen tvil om at lengre utenlandserfaring lønner seg. Forskning viser at de mest suksessfulle, kreative og dyktige arbeidstakerne har dybdekunnskap fra andre kulturer. Derfor må norsk næringsliv ta innovasjon og entreprenørskap på alvor - og verdsette de som faktisk tar sjansen og bor noen år ute, sier Sneve.

- Det tar mange år å knytte kontakter og bygge nye nettverk å spille på. Dette er ikke gjort i en fei. Men det er viktig. Selv om vi lever i et digitalt samfunn, kan vi ikke løse alt digitalt, understreker han.

- Risikerer å få liten gevinst karrieremessig

Gisle Hellsten, som er leder på Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, er enig:

- Jeg heier på alle som reiser ut, for de får en stor personlig avkastning. Men de kan risikere å få liten gevinst av utenlandsoppholdet karrieremessig, sier han.

- Jeg lurer på hvor flinke arbeidsgivere er til å verdsette kompetanse som ikke er ervervet i Norge. Er det en garanti for studenter som reiser ut at de vil få igjen for det når de kommer hjem og skal jobbe i Norge? Nei, det vet jeg ikke, sier han.

Har du gått på anerkjente studiesteder som Yale og Harvard, er det selvfølgelig en annen sak, understreker han.

- Men hva hvis du har gått på et godt rangert kanadisk universitet som få nordmenn har hørt om? Da er jeg mer usikker på hva du får igjen for det på cv-en når du søker jobber i Norge i etterkant, sier Hellsten.

- Norske bedrifter må bli flinkere til å sette seg inn i globale og ikke bare nasjonale utdanningsløp. I dag er skepsisen for stor. Ved rekruttering i dag velger man ofte det trygge fremfor det ukjente, og da kan man gå glipp av mange dyktige kandidater, sier han.

- Anbefalt fra DNtv:

I natt åpner Oslo Lufthavns nye taxfreebutikk
Vi har testet 70 vinnyheter på Oslo Lufthavns nye taxfreeflaggskip.
02:06
Publisert:
 

Krangler om junkfood og klima på oljemessen i Stavanger
Fornybarinvestor Jens Ulltveit-Moe og oljegründer Erik Haugane krangler om om alt fra hamburgere til den siste oljen.
02:30
Publisert:

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.