Arbeiderpartiet foreslår 3.000 nye studieplasser i sitt alternative budsjett.

Flere studieplasser vil være et av tiltakene mot den stigende arbeidsledigheten blant ungdom, fortalte Ap-leder Jonas Gahr Støre da han talte til AUFs landsmøte fredag ettermiddag.

– I en tid med økende ungdomsledighet kommer regjeringen med null nye studieplasser. Men vi vet at det er ledig kapasitet. Derfor foreslår vi 3.000 nye studieplasser når vi kommer med vårt alternative statsbudsjett, sa Støre.

Økningen foreslås innen lærerutdanningen, helse- og sosialfag, realfag, teknologi og IKT.

– Kostnadene vil avhenge av endelig fordeling. Kostnaden vil først komme når det alternative budsjettet legges fram i november.

Tanken er at utdanning både vil fungere som en ventil for unge i et trangt arbeidsmarked, og samtidig gi flere mulighet til å komme styrket ut av en vanskelig situasjon, fremholder Støre.

Støre varslet videre at Ap vil holde tallet på lærere i ungdomsskolen uendret i sitt alternative budsjett.

– Regjeringen vil kutte 600 lærerstillinger på ungdomsskolen fordi det skal satses på tidlig innsats. Vi mener det ikke er et spørsmål om enten eller, og foreslår i vårt alternative budsjett å reversere dette kuttet.

Han varslet videre at Ap vil legge fram «en mer ambisiøs klimapolitikk» enn Høyre/Frp-regjeringen.

– Utfordringen med å få ned utslippene med 40 prosent innen 2030 handler om noe langt mer enn den pågående kranglingen om noen øre til eller fra i bensin- og dieselavgift. Problemet er at regjeringen ikke har satt noen nasjonal dagsorden om det store utslippskuttet vi har forpliktet oss til, sa Ap-lederen.

Støre fremhold i talen til ungdomspartiet at det kommer til å bli et jevnt stortingsvalg om under ett år.

Han viste til at Ap i 2013 manglet 647 stemmer i Østfold og 748 stemmer i Akershus på å få et ekstra mandat fra hvert av disse fylkene, mens sistemandatet i Nordland smatt inn med under 200 stemmers overvekt.

– Det vil bli jevnt. Kanskje står det på en, to, tre eller fire mandater. Konklusjonen er at hvert mandat og hver stemme teller, sa Ap-lederen.

Økningen foreslås innen lærerutdanningen, helse- og sosialfag, realfag, teknologi og IKT. Kostnaden vil først komme når det alternative budsjettet legges fram i november. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.