Microsoft annonserte onsdag kveld at de kommer med full støtte for dokumentformatet ODF (Open Document Format), i tillegg til PDF (Portable Document Format) og XPS (XML Paper Specification).

Dermed vil brukere av Office 2007 kunne lagre dokumenter både i Microsofts eget OOXML-format (Office Open XML) og det konkurrerende ODF-formatet.

Microsoft kjempet lenge for å få OOXML ISO-godkjent på lik linje med ODF, ettersom ODF ifølge Microsoft ikke dekket behovene til et lagringsformat i Microsoft Office godt nok.

Les også: Microsoft vant standard-kampen

Støtte for de nye formatene vil komme som en del av Service Pack 2 for Office 2007. Denne ventes å være ferdig en gang første halvår 2009.

Kan sette ODF som standardformat
  - Gjennom SP2 vil brukerne kunne åpne, redigere og lagre dokumenter ved hjelp av ODF, samt lagre dokumenter i XPS og PDF, uten å måtte installere ny kode. Det blir også mulig å sette ODF som standard filformat i Office 2007. Microsoft ønsker med dette å legge bedre til rette for elektronisk samvirke og styrke kundenes valgfrihet mellom ulike dokumentformater, sier Eirik Lae Solberg, kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge i en pressemelding.

Microsoft sier også at de også vil fortsette å samarbeide med åpen kildekode-miljøet om utvikling av støtte for ODF også i tidligere versjoner av Office (Office XP og Office 2003).

Skal bli bedre på å støtte sin egen standard
I tillegg har Microsoft også en plan for implementering av den nylig godkjente ISO/IEC 29500 (Office Open XML)-standarden, i den formen som ble godkjent av ISO. Selv om Office har støtte for Open XML i dag, så inkluderer denne støtten ikke de siste oppdateringene av formatet. .

Neste hovedversjon av Office, med kodenavn "Office 14", skal ha full støtte for OOXML, ifølge pressemeldingen.

Microsoft sier også at de vil bidra i videreutviklingen av ODF-formatet, ved å melde seg inn i organisasjonen OASIS, som jobber med neste versjon av ODF. Selskapet vil også bidra i arbeidsgruppen i ISO/IEC, som skal vedlikeholde ODF.

- Vi har forpliktet oss til å tilby Office-brukere større valgfrihet mellom dokumentformater og økt interoperabilitet mellom disse formatene og applikasjonene som benytter seg av dem, sier Chris Capossela i Microsoft.

- Gjennom økt åpenhet i produktene våre og ved å aktivt bidra til utviklingen og vedlikeholdet av standarder for dokumentformater, tror vi at vi kan skape muligheter for utviklere og andre aktører, inkludert åpen kildekode-miljøet, til å levere nyskapning og verdi til kundene våre, påpeker Capossela.

Les også: Demonstrerte mot Microsoft (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.