Post- og teletilsynets direktør Willy Jensen la tirsdag frem ekomrapporten for 2007 og første kvartal 2008.

Tallene viser en markant fremgang for mobilt bredbånd.

Les også: Rotterace for å gi deg turbo-3G

Saken fortsetter under bildet.

 

Abonnementsøkningen i første kvartal 2008 var nesten like stor som i andre halvår 2007. Datatrafikk over mobil (WAP osv.) har også vist kraftig vekst, ifølge Post- og teletilsynet.

Konkurransen i markedet for mobilt bredbånd har hardnet til i det siste. NetCom var tidlig ute, men ifølge Post- og teletilsynets tall mister nå NetCom andeler til Telenor og Ice.

 

>> Les også våre tester av Internett på tog og buss:



Bredbåndstelefoni stagnerer
Veksten i antall som tar i bruk bredbåndstelefoni ser ut til å stagnere, etter en topp i 2006.

- Det er vanskelig å si hvorfor det stagnerer, sier Willy Jensen. Han tror mange rett og slett dropper fasttelefonen, i tillegg til at markedet nå har fått med seg de fleste "early adopters".

Antallet abonnenter med bredbåndstelefoni endte på 458 000 for første kvartal 2008, mens det lå på 450 539 i 2007 og 360 650 i 2006.

Telenor er desidert størst på bredbåndstelefoni hvis vi snakker om antall abonnenter, med 28,5 prosent av abonnentene (mot 22,6 for Telio). Ser vi imidlertid på antall ringeminutter er bildet totalt snudd på hodet. Telio har nemlig 45,7 prosent av antall trafikkminutter mot Telenors 19,7 prosent.

- Telios abonnenter ser ut til å snakke både mye og lenge, sier en lattermild Willy Jensen.

Får bredbånd via kabel-tv
Når det gjelder bredbåndsdekningen totalt, var det en vekst på 15 prosent i antall bredbåndsabonnement fra 2006 til 2007. Veksten fra 2005 til 2006 var på 26 prosent.

Tallene for første kvartal 2008 viser at seks av ti husstander nå har tatt i bruk bredbånd, og dette er bare en liten økning fra 2007.

 

Andelen brukere som får bredbånd levert via kabel-tv har økt jevnt og trutt de siste årene, og hele 64 % av dem som tok i bruk bredbånd i første kvartal fikk tjenesten levert via kabel-TV.

Willy Jensen er godt fornøyd med tallene, selv om han kunne ønsket seg en større vekst i antall bredbåndsabonnenter. Han påpeker at det fortsatt er mange som har mulighet til å få bredbånd, men som velger å ikke få det.

- Det hadde vært alright om det var flere bredbåndsabonnenter, men vi ser den samme tendensen ellers i Europa, sier han. Jensen mener imidlertid at det er mulig å få til en større bredbåndsdekning.

- Enkelte kommuner har en bredbåndsdekning på nesten 100 prosent, så det viser at det er mulig når ting legges til rette, sier Jensen. Blant mulige tiltak nevner han innholdstjenester fra myndighetene, som vil gjøre det mer attraktivt for den enkelte å få bredbånd.

Billig å ringe i Norge
Rapporten viser at Norge er det nest billigste OECD-landet å ringe fra. Kun Danmark er billigere.

Men selv om det blir stadig billigere å ringe, prater nordmenn mindre i telefonen i fjor enn året før. Totaltrafikken er redusert med 10,2 milliarder minutter (34 prosent) siden 2001.

Vi foretrekker i økende grad å snakke i mobilen, og for første gang er trafikken over mobil (målt i minutter) større enn over fasttelefoni utenom bredbåndstelefoni.

Les mer om hvor billig det er å ringe i Norge her: Nordmenn ringer billig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.