Selv om du er på ferie, kan det være kjekt å ha muligheten til å kunne komme deg på nett av og til. Kanskje du har behov for å sjekke e-posten din en gang i blant, eller kanskje du ønsker å bruke pc-en til å holde deg oppdatert på de siste nyhetene, eller holde kontakt med venner og bekjente via sosiale nettverkstjenester som for eksempel Facebook?


Fiks drømmeferien på nett

Det er mange måter å komme seg på nett på. Ferierer du i Norge kan en mobil bredbåndsløsning være en god idé. Både Telenor, Tele2, NetCom og Ice har slike løsninger. Det varierer imidlertid hvor god dekning de ulike tjenestene har på ulike steder i landet, så sjekk dette før du bestiller.

  Her er dekningskart for de ulike mobile bredbåndsløsningene:
- Telenor
- NetCom
- Ice

Tele2 har samme dekning som NetCom, og tilbyr også surfing i Sverige uten tillegg i prisen. Ice har dekning i både Norge, Sverige og Danmark.

>> Klikk her for vår oversikt over priser på mobilt bredbånd

Raskest og best med WLAN
Den raskeste og beste løsningen å komme seg på nett på, er imidlertid ved å bruke en av de mange trådløse soner som finnes rundt omkring både i Norge og i utlandet. Disse kalles også WLAN (Wireless Local Area Network) eller WiFi.

I motsetning til mobilt bredbånd, som bruker mobilnettverkene, gir en WLAN-løsning mindre frihet til å bevege deg fritt rundt. Fordelen er at du gjerne får høy hastighet, tilsvarende det du har på jobben eller hjemme.

I tillegg til at det er vanlig at hoteller, flyplasser og jernbanestasjoner tilbyr trådløse nettverk mot betaling, begynner det også å bli mer og mer utbredt med gratis nettverk. Selv enkelte hotellnettverk som tidligere kostet penger, er nå blitt gratis. Gratis internett er blitt en del av servicetilbudet.

Mange gjestehavner langs både norske- og svenskekysten har trådløse soner, noe det kan være verdt å være oppmerksom på hvis du er ute med båt i sommer. Mange gjestehavner har gratisløsninger, mens andre bruker betalingsløsninger fra for eksempel Telenor.

Skal du feriere i en by, er det sjelden vanskelig å finne et gratis nettverk å koble seg opp mot. Mange kafeer og restauranter har trådløse soner som kan brukes gratis av gjestene, og du finner også ofte en rekke private nettverk rundt omkring.

  Her i Norge har blant annet Peppes Pizza gratis WLAN for sine kunder, i USA finner du WLAN blant annet hos kaffekjeden Starbucks. Hos Starbucks er det kun personer med Starbucks-kundekort som får gratis tilgang, for andre koster det 3,99 dollar (ca. 20 kroner) for to timer.

De fleste av Statoils bensinstasjoner har også trådløst nettverk, men dette koster penger. Løsningen er basert på Telenors ”Trådløs Sone”-tjeneste, og koster 1 krone og 25 øre pr. minutt, med en maksimumspris på 150 kroner pr. dag. I tillegg til dekning på Statoil-stasjonene, er det også dekning på en rekke andre steder i landet – totalt rundt 400 steder.

- Dekningskart for Telenors trådløse soner

Telenor har samarbeid med The Cloud og WeRoam, slik at du også får tilgang til Trådløs Sone i utlandet. Her finner du oversikt over tilgjengelige nettverk:

- Dekningskart for WeRoam
- Dekningskart for The Cloud

Det irske selskapet Free-hotspot.com er verdens største leverandør av reklamefinansierte trådløse nettverk. Nettverkene er gratis for brukerne, som ”betaler” ved å se en reklamefilm og godta å få annonser mens de surfer. Pr. i dag er det mer enn 3 000 trådløse soner over hele Europa, inkludert mange i Norge.

- Oversikt over trådløse soner fra free-hotspot.com

Trådløse byer
Stadig flere byer verden over setter opp trådløse nettverk som dekker hele eller deler av byen. Disse tjenestene er ofte helt eller delvis finansiert av myndighetene.

Trondheim var en av Europas første trådløse byer. Ideen til prosjektet kom fra NTNUs IKT-miljøer, og nå kan alle som ønsker det koble seg opp trådløst i store deler av sentrum. Og det er nesten gratis; for 10 kroner får du tilgang i 12 timer. Du finner mer informasjon på www.tradlosetrondheim.no .

Mange byer i USA har allerede trådløse nettverk som dekker store deler av mange byer. Nettstedet CNet har laget en oversikt her.

Hvordan finner jeg nettverkene?
Det finnes flere oversikter over trådløse nettverk, selv om ingen av tjenestene er komplette. Her er noen gode oversikter som dekker både gratis og betalingstjenester:

- JiWire Wi-Fi Finder
- Wi-Fi Free Spot
- Hotspot Locations
- Wigle.net

Vår favoritt er JiWires tjeneste, som lar deg lokalisere de trådløse sonene direkte på et Google-kart.

 

Internett på tog, fly og buss
Enkelte av NSBs tog, blant annet Gjøvik-banen og togene mellom Skien og Lillehammer, har nå trådløst nettverk. Det samme gjelder busselskapet Timekspressen. Felles for begge disse er at de er basert på mobilnettverk fra enten Ice eller NetCom. Dette gjør at hastigheten på løsningen ikke er like god som i en WLAN-basert trådløssone.

NSB lover at også Bergensbanen skal få trådløst nettverk, men dette åpner ikke før senere i år.

Les også: Nå får du internett på bussen og Nå får du nett på toget

Mange flyselskaper kunne en periode tilby trådløst internett også om bord i fly. De fleste baserte seg på en løsning fra Connexion by Boeing. Selskapet la imidlertid ned denne tjenesten høsten 2006 på grunn av manglende etterspørsel og inntjening. Dermed forsvant tilbudet om trådløst nettverk om bord på de fleste fly.

- Så langt er det ingen flyselskaper som har erstattet dette med noe annet. Noen flyselskaper er nå i ferd med å ta i bruk GSM-teknologi som gir liknende muligheter, samt mulighet for bruk av egen mobil, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i SAS til Dagensit.no. Han påpeker imidlertid at SAS følger utviklingen i markedet og vurderer fortløpende ulike løsninger, men har ikke tatt i bruk alternativ teknologi i sine fly ennå.

Lufthansa skriver på sine nettsider at de jobber med å finne en erstatning for sin ”FlyNet”-tjeneste, men at det pr. i dag ikke finnes noen løsninger som kan erstatte tjenesten levert av Connexion by Boeing.

I USA finnes det imidlertid en løsning fra selskapet Aircell, og blant annet American Airlines har annonsert at de i løpet av kort tid vil begynne å tilby Aircell-basert trådløst nettverk om bord i sine fly. I motsetning til Connexions satellittbaserte løsning, baserer Aircell seg på overføring av radiosignaler mellom flyet og bakkebaserte sendere. Løsningen er sertifisert kun for bruk i USA.

Sikkerhet
Selv om trådløse nettverk kan virke som en velsignelse for mange, er det viktig å være oppmerksom på at det å koble seg til åpne trådløse nettverk kan innebære en viss sikkerhetsrisiko.

Er du uforsiktig, er det en viss mulighet for at personer uten rent mel i posen kan få tilgang til data som overføres mellom din pc og det trådløse aksesspunktet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

>> Les mer om risikoen her, og hvordan du sikrer deg!