Finske Tieto Enator har droppet halve navnet og føler seg bedre rustet etter en stor omorganiseringsprosess. Et av resultatene er opprettelse av en mer selvstendig enhet i Norge. Nå ønsker nemlig konsulentselskapet å ta markedsandeler her til lands.

Les også: Finsk invasjon i Norge

Men hvor mange aktører er det egentlig plass til når elendig verdensøkonomi truer mange selskaper?

- I det svenske og finske markedet er Tieto et stort selskap og her har de allerede en posisjon i konsulentmarkedet. I Norge er Tieto mindre og bare ett av flere. Det er ikke gitt at de har en plass i dette markedet, sier Nils Molin, Norden-sjef i analyseselskapet IDC, til Dagensit.no.

Han sier at Tieto er et helt annet selskap i Sverige og Danmark.

- I Norge har Tieto vært fremgangsrike med noen av sine produkter, som ERP- og HR-løsninger. At de nå blir en selvstendig enhet i Norge gjør at de kan styrke den delen av virksomheten de er gode på, sier han.

Stillstand i 2009
Molin og kollegaene i IDC jobber kontinuerlig for å se hvordan it-markedet utvikler seg i de nordiske landene.

- It-industrien er foreløpig mer forskånet enn den øvrige industrien. Vi kommer ikke til å se masseoppsigelser av 10.000 mennesker, men it-industrien vil også rammes. I 2009 regner vi med at industrien vil stå stille i Danmark og Sverige, men klare seg litt bedre i Norge, sier han.

Analytikeren mener den økonomiske krisen i størst grad kommer til å ramme mindre konsulentbyråer som ikke er så langt oppe i verdikjeden.

- For eksempel har IBM, Accenture og Capgemini større sjanse til å klare seg enn de små fordi de sitter på strategiske prosjekter. De kan ikke kastes ut uten at det får alvorlige konsekvenser. Jo mindre spesialisert du er, jo lettere blir du å erstatte. Ressurskonsulenter er de letteste å erstatte, de kan for eksempel java, men har ingen forretningskompetanse, sier han.

Merkes snart i resultatene
Molin tror mange selskaper kommer til å skjære ned på underkonsulenter, og at flere vil gjøre prosjektene selv med interne ressursser, til tross for at det krever mer tid.

- Det er veldig urolige tider og jeg tror alle leverandører er forberedt på at tidene blir tøffere i 2009 og litt inn i 2010. Enn så lenge har ikke krisen fått noe stort gjennomslag i it-industrien, men det kommer til å bli veldig synlig i førstekvartalsrapportene. Norge ligger litt etter i denne syklusen, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.