207 studenter på Teologisk fakultet på Universitetet i Oslo søkte om bokskap og ble bedt om fullt personnummer.

Personnumrene ble liggende tilgjengelig på internett, og er nå lastet ned av en server i Asia, skriver studentavisen Universitas. Studentene har fått beskjed om å sperre muligheten for kredittsjekk for å hindre at personnumrene blir misbrukt.

- Jeg mottok en e-post fra Universitetets senter for informasjonsteknologi hvor de anbefalte meg å sperre muligheten for å gjennomføre kredittsjekk. Utover dette fikk jeg ingen videre forkl#229 eller beklagelse, og jeg måtte selv kontakte dem for å få vite hva som egentlig hadde skjedd, sier Torbjørn Askevold til avisen.

Han er en av dem som har fått beskjed om at personnummeret hans har ligget tilgjengelig på nettet.

ID-tyveri
Personnumre kan blant annet brukes til å bestille bankopplysninger og kredittkort og kan i verste fall brukes til identitetstyveri.

Ledelsen ved Teologisk fakultet beklager overfor Universitas det som har skjed og bedyrer at lignende ikke skal skje igjen.

- Vi har nå gjennomført sikkerhets- og skadesjekk, og straks etter at feilen ble oppdaget ble alt lukket ned og fjernet. Vi lover at dette ikke skal gjenta seg, sier fakultetsdirektør Dag Myhre-Nielsen.

Tidligere kritikk
Tidligere har Universitet i Oslo fått kritikk for sin håndtering av personnumre.

- Det begynner å bli mange lignende saker fra UiO, og dersom gjentakelsene og alvorlighetsgraden er stor nok, har vi mulighet for å komme med bøter. Det er alvorlig at informasjon har lekket igjen, men vi må ha en grundig gjennomgang av denne saken før vi kan ta stilling til eventuelle sanksjoner, sier informasjonsdirektør Ove Skåra.

Mye jobb
Nå må de 207 studentene belage seg på mange timer ved telefonen hvis de for eksempel skal ha lån eller nytt kredittkort.

- Ved å sperre mulighetene for kredittsjekk kan jeg beskytte meg mot å bli økonomisk misbrukt, men dersom jeg på et tidspunkt ønsker å få et nytt kredittkort eller telefonabonnement, må jeg ringe alle kredittselskapene for å åpne sperren, for å så sperre igjen etterpå. Dette er mye jobb for noe som ikke er min egen feil, sier stuednt Torbjørn Askevold.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.