Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Pressebilde
Pressebilde les mer

Teknologi

Enkelt å tømme kontoen din

Det er høysesong for id-tyverier.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Et samboerpar fra Drammen greide nesten å svindle til seg en halv million kroner ved å stjele posten til en 85 år gammel mann, skriver Dagens Næringsliv.

- Norge er en stående buffet for id-tyver. Det er ikke forsvarlig at vi sender pass, bankkort, kredittkort og selvangivelse med vanlig post, sier Leif Aanensen i Datatilsynet til DN.

Aanensen sier det er særlig nå i ferien det er fritt frem. Senest i sommer har Datatilsynet fått rapport om en baltisk bande som kjører fra postkasse til postkasse i Lørenskog, på jakt etter verdipost.

Les også: Gjør jobben lett for svindlere


Dømt
Et par i 20-årene er i Drammen tingrett dømt for å stjålet en 85 år gammel manns identitet og et forsøk på å overføre 450.000 kroner fra mannens sparekonto. Den 23 år gamme kvinnen og en 25 år gammel mann, var svært aktive kort- og identitetssvindlere, ifølge Drammens Tidende.

- Under ransakningen i leiligheten dukket det opp 46 stjålne bank- og kredittkort. I tillegg flere førerkort, simkort og andre id-kort. Vi fant også stjålet post til 136 privatpersoner og 21 bedrifter, sier politiadvokat Jorun Hegle Hovda til avisen.

"Selvangivelser, kontoutskrifter, pinkoder og nøkler"
I posten de stjal fantes selvangivelser, kontoutskrifter, pinkoder og nøkler. Slik greide de å opprette telefonabonnementer, melde adresseendringer og få tilsendt nye bankkort til personene de hadde stjålet fra.

Den aller groveste svindelen ble gjort mot en 85-åring som hadde flyttet på pleiehjem. Posten fortsatte å komme til mannens privatbolig, og her hadde tyvene fri tilgang.

Fortsetter med brevpost
Gunnar Larsen, sikkerhetsrådgiver i DnB Nor forteller at de har merket id-tyveriene som et økende problem. Han forstår også at belastningen for ofrene er stor.

- Bevisbyrden og ubehaget ligger hos kunden, sier Larsen til DN.

Likevel har ikke banken planer om å slutte å sende bankkort og sensitive opplysninger per post.

Les også: Selvangivelsen en gullgruve for id-tyver

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør