For ti år siden var dotcom-bølgen på toppen. Nasdaq-indeksen passerte 5000 poeng og på Oslo Børs var 35 it-selskaper verdsatt til over 100 milliarder kroner. Av disse er det nå bare seks igjen på børsen, og bare fire står på it-listen - fem hvis man regner med Tandberg, som er solgt til Cisco.

Les om hvordan Oslo Børs gikk fra å være en it-børs til å bli nesten fri for it-handel: Døden på Oslo Børs

En gjennomgang av selskapene som den gang var på hovedlisten viser imidlertid at det ikke har vært noe konkursras. Enitel og Tandberg Data har gått konkurs, men ellers er det oppkjøp som er den viktigste grunnen til at selskapene forsvinner.

- Den gangen var nok Oslo Børs mye mer konservative og tok opp veldig få it og internettselskaper. Vi fikk den del kritikk for det, men i ettertid var vi fornøyd med at vi var restriktive. vi hadde omtrent ingen konkurser, men flere av de vi stoppet i døra gikk konkurs, sier Tor Arne Olsen, pressetalsmann ved Oslo Børs.

I år 2000 offentliggjorde ikke børsen det når selskapene søkte om børsnotering, meldingen gikk ut først når de akseptert.

Listen over børsnoterte it-selskaper fra 2000 inneholder få rene dotcom-selskaper, dem fantes det langt flere av i Stockholm og på andre børser. Men det meste av it-selskaper ble dotcom-prisent på den tiden, både før og etter toppen.

Noe god butikk
Noen av selskapene er blitt solgt har vært god butikk for eierne, selv målt mot verdien på toppen av dotcom-bølgen. Dette gjelder særlig Visma og Tandberg, men det er ennå langt igjen til dotcom-toppen for de som er igjen.

EDB Business partner mistet 80 prosent av verdien, og Merkantildatas totalverdi er kraftig ned, på tross av at de er tilført store verdier gjennom fusjoner med TopNordic og Atea.

Atea, som selskapet nå heter, er en gigant i dagens nordiske it-marked, men fremdeles under en tredjedel av verdien Merkantildata hadde litt tidligere i mars 2000, hele 14,6 milliarder kroner.

Opticom-stupet
Aller verst har det selvsagt gått utover Norges strøste dotcom-selskap, Opticom.

Opticom lovet investorene dominans med deres plastbaserte datakretser og i mars 2000 var verdien over 23 milliarder, selv om verdier for fem milliarder kroner var forsvunnet innen slutten av måneden (se tabell). Selskapet satt på mye Fast-aksjer, et selskap som siden ble kjøpt av Microsoft for over seks millliarder kroner.

Men det som er igjen av teknologien til Opticom heter i dag Thin Film electronics og verdsettes til 145 millioner kroner, altså 0,6 prosent av Opticoms markedsverdi i mars 2000. På toppen var Opticom mer verdt enn alle it-selskapene som vil være igjen på Oslo Børs når Tandberg enedlig blir strøket av børsen.

Hovedlisten for it og kommunikasjon, mars 2000 (alle verdier i millioner norske kroner)

Følgende selskaper SMB-listen over it-selskaper i mars 2000: ContextVision (fremdels på børs, ned fra 424 millioner i mars 2000 til 148 millioner kroner i dag), Computer Advances Group, Evercom Network, Infostream, Itera (fremdles på børs, ned fra 1,7 milliarder til 333 millioner i dag), Iterated Systems, Nordic VLSI, Norman, Office Systems, Otrum Electronics, Profdoc, Provida, Software Innovation, SuperOffice, VMetro, WiCom, Tecmar Technologies Int.

Les om hvordan Oslo Børs gikk fra å være en it-børs til å bli nesten fri for it-handel: Døden på Oslo Børs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.