Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Magnus Eidem
Magnus Eidem les mer

Teknologi

Vil legge solceller under mobilskjermen

Kommende modeller av iPhone og iPad kan bli utstyrt med solceller – under skjermen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Apple har så langt ikke laget noen soldrevne dingser, men en patentsøknad avslører at de jobber med saken. Apple har nemlig søkt om patent for en måte å plassere et lite solcellepanel under en berøringsskjerm, skriver news.com . Det er nettstedet Patently Apple som opprinnelig kom over patentsøknaden.

Tredjepartsprodusenter har allerede laget solcelle-ladere for iPhone, men disse er ikke integrert i selve enheten. Tanken her er å kombinere alt slik at den samme overflaten kan brukes til flere ting. Patentet er datert september 2008, og beskriver også bruk av ”lyskanaler” for å sende lyset til cellene under berøringsskjermen.

Det gjenstår å se om dette finner veien inn i Apples dingser, og når det eventuelt skjer. Det kan fordyre produktene, og er trolig en teknisk utfordring. Men batteritid er alltid et problem for stadig kraftigere mobile enheter, og det hadde vært fint om man kunne sette seg litt i sola og vente hvis man gikk tom for batteri. Teoretisk sett kan slike solceller hente strøm fra innelys også, påpeker News.com, men dette vil gi vesentlig mindre energi enn direkte sollys.

Les også:

Steve Jobs avslørte iPhone 4

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør