På Stocktalk, Hegnar Online, DN.no og andre nettsider med aksjediskusjoner, skjuler chatterne seg gjerne bak fiktive navn som «Børsgribben», «turisten» og «skipper» fremfor å stå frem ved fullt navn. De skriver innlegg der de argumenterer, ikke alltid like analytisk, for hvorfor en aksje skal opp eller ned, hvilke aksjer som bør kjøpes og selges og så videre, skriver Dagens Næringsliv mandag.

I forbindelse med etterforskningen av innsidesaken mot Inge Torstein Sørensen, som tidligere denne måneden ble tiltalt for kursmanipulasjon og misbruk av innsideinformasjon, har Økokrim begjært utlevering av identiteten til fem chattere på Stocktalk. I en kjennelse fra juni ifjor påla Oslo tingrett Stocktalk å utlevere identitetene til Økokrim.

Les også: Investor tiltalt etter DNO-shorting - handlet for titalls millioner kroner

Statsadvokat Hans Christian Koss i Økokrim bekrefter at det ikke er åpnet etterforskning mot noen av de de fem chatterne nevnt i begjæringen. Økokrim har fått utlevert identiteten til «kjello», «termin», «Fanatico», «haro» og «teo».

Les også: Overvåker aksjechat

Få ganger
Utleveringen av brukeridentitet er også en påminnelse til chattere at det ikke er fritt frem å tjene penger ved å chatte en aksje opp eller ned, skriver DN.

Ifølge Stocktalks daglige leder Erik Storm har selskapet ved enkelte anledninger gitt ut brukeridentiteter til Økokrim.

- Dette har skjedd noen ytterst få ganger, sier han til DN.

- Stocktalk har aldri motsatt seg å utlevere slike opplysninger ved å påkjære kjennelsene om utlevering?

- I hvert tilfelle har det foreligget en rettslig kjennelse, og vi har ikke påkjært disse. Vi utleverer ikke informasjon uten en rettslig kjennelse, Økokrim kan ikke bare komme og be om informasjon om våre brukere, sier Storm til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.