DEBATT: Forrige uke skjedde det igjen. Netcoms mobilnett var nede og forårsaket problemer for tusener av privatbrukere, og ikke minst bedrifter. De ansvarlige i bedriftene ser ut til å være like overrasket hver gang dette skjer. Det forundrer meg.

En ting er at Netcom har hatt litt for mange omganger ned nedetid, men bedriftene må selv ta ansvar for valg av løsning.

Det som nå skjer i raskt tempo, er at bedrifter kaster ut de gamle telefonsentralene og erstatter dette med trådløs bedrift. For de fleste betyr det at de kaster ut backup løsningen sin og baserer seg helt og holdent på mobilnettet.

Jeg har full forståelse for at bedriftene ønsker trådløs bedrift. Men det som forundrer meg er at IT-sjefer som vanligvis er svært opptatt av redundans, en reserveløsning som tar over hvis hovedløsningen skulle svikte, er villige til å operere helt uten sikkerhetsnett.

Ville de samme IT-sjefene være bekjent av å ta backup av en server og lagre sikkerhetskopien på samme server?

 

Når store, viktige bedrifter og institusjoner velger å kjøre på uten sikkerhet, kan jeg ikke forstå annet enn at vi er i ferd med å skaffe oss et samfunnsproblem som koster dyrt hver gang mobilnettet er nede. Og det vil skje igjen, både hos Netcom og Telenor.

Trådløs bedrift med redundans finnes i ulike varianter. Men slik jeg ser det bør selve trådløs bedrift-løsningen ligge på en plattform utenfor mobilnettet. Så kan mobilnettet heller være backup for det som er kjernen i systemet.

Da vil det trådløse sentralbordet i bedriften fungere som det skal selv om mobilnettet er nede. Mobiltelefonene som befinner seg i området med problemer, vil selvsagt fortsatt være uten dekning, men kjernen i bedriften er inntakt.

For kunder som er opptatt av oppetid kan det nevnes at det finnes trådløsbedrift løsninger der man kan kombinere fasttelefoni, IPtelefoni, og mobilbrukere på både NetComs nett og Telenors nett i samme løsning. Det er derfor mulig å ivareta sikkerheten selv om man gjør bedriften trådløs.

Nadir Nalbant er gründer av mobiloperatøren Hello.

Les også: Har fått nok av Netcom (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.