- Å snakke om trender på nett for seks måneder eller to år frem i tid er for kortsiktig. Man må ha et større bilde enn det!

Håkon Wium Lie sitter i lobbyen på fasjonable Waldorf Astoria på Manhattan. For få dager siden sjekket president Barack Obama ut fra sitt favoritthotell i New York, men Wium Lie påpeker raskt at han ikke selv bor her.

Som teknologisjef for det norske nettleserselskapet Opera er han ettertraktet som foredragsholder, og er på en av sine mange turer verden over. På cv-en kan han skilte med utdannelse fra teknohøyborgen MiT, han var to ganger plassert av World Economic Forum på en liste over verdens Technology Pioneers, og Technology Review kåret ham til en av verdens 100 viktigste innovatører i teknologisektoren. Han har også jobbet for Cern, som er fødestedet til internett.

Tv et parantes
Nylig erklærte vitenskaps- og populærkulturmagasinet «Wired» weben som død. Argumentet er den eksplosjonsartede fremveksten av apper, og at det finnes flere mobiler enn datamaskiner i verden. Men Wium Lie velger å sammenligne internett og weben med revolousjonen som skjedde da boktrykkingen kom med Gutenberg på slutten av 1400-tallet.

- At man kunne trykke ord førte til renessansen, refomasjonen, og at Europa raskt kunnet ta ledelsen i utvklingen. Hvis man ser på det å lese som et brukergrensesnitt, ser man at få ting har forandret seg siden den gangen. Man holder i en bok, et blad - teksten er der. Min spådom er at weben vil påvirke samfunnet på samme måte de neste 500 årene som boktrykkerkunsten har gjort de siste 500 årene, sier Lie, og minner om at nettet i praksis bare er drøyt 15 år gammelt.

- De websidene vi kan se og lese i dag, vil man også kunne lese om 500 år, akurat som vi kan lese Gutenbergs bibler i dag, sier han.

Tv, som de fleste har lånt øynene sine til de siste tiårene, er en mindre revolusjon, mener han.

- Tv vil i et historisk perspektiv spille mindre rolle enn web og trykkerikunst, det er jeg sikker på. Kan du huske om tv har endret deg? Det er en tidstyv, men det har ikke endret på så mye utover underholdning.

- Man kan jo lære noe der? Dokumentarer, for eksempel? Nyheter?

- Men kan du huske noe du har sett på tv som har endret atferden din, slik weben har gjort? Weben er toveis medium, man kan publisere nettsider, blogge, bruke Facebook.

Weben i bunn
Siden Apple kom med sin App Store i 2008, har markedet for apper - små dataprogrammer til bruk på mobiler- eksplodert. Wium Lie mener det fortsatt ikke er noen grunn til at weben som vi kjenner den vil forsvinne, og drar frem den eneste datamaskinen han bruker, en fem år gammel bærbar pc, og viser frem fremtiden slik han ser den.

På datamaskinen viser han apper, som alle laget med webverktøy.

- Alle apper kan skrives på webspråk. Weben er en platform for dokumenter, men også for apper. På 90-tallet skrev programmerere desktopprogrammer for Windows, Mac, eller Linux. Nå skriver alle for weben, og slik vil det også bli for apper på mobile dingser, forklarer han.

- Jeg tror det fremover vil være en nettleser på alt som har en av/på-bryter. Man trenger ikke weben bare for å surfe, men for å gjøre ting, sier han, og nevner tv-er som eksempel, der det stadig blir vanligere at man kan nå weben direkte via tv.

Noen eksperter har også spekulert i om operativsystmet som vi kjenner det er i ferd med å dø ut, og bli erstattet av rene mobilsystemer, som Apples iOs som brukes på iPod, iPhone og iPad. I dag bruker de fleste enten Windows, Linux eller Macs operativsystemer på sine vanig datamaskiner. Også Google er på banen.

- Folk er frusterte over å forholde seg til forskjellige brukergrensesnitt. Weben er en kaotisk verden, fordi man hele tiden må forholde seg til helt nye brukergrensesnitt. Vi kommer til å se mer konvergens fremover, spår Wium Lie.

Mer designbevissthet
Han mener måten nettsider vil fremstå på om et par år vil være veldig anderledes enn vi kjenner det i dag, på grunn av at nye måter og teknologier tas i bruk til å presentere lyd, video og bilder på.

Det han er sikker på at at forbrukerne krever mer gjennomført design, en utvkling kanskje særlig Apple med sin designbevissthet har stått i spissen for.

- Da nettet kom var vi fornøyde bare med å lese en tekst. Det var ikke grafiske designere som utviklet nettet. Nå har folk kommet over fascinasjonen over å hente informasjon fra en maskin til en annen, nå må det også se bra ut, sier Wium Lie.

- Jeg tror all utvikling fremover vil skje på web. Alt innhold, alle apper. Se bare på Facebook, det var på web det skjedde. Det neste Facebook, eller det neste store som vi ennå ikke vet hva er, det kommer til å skje på weben sier han.

Les også: Facebook lanserer nye tjenester

- Enda større belønning for å stjele (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.