Jusprofessor Olav Torvund ved Universitetet i Oslo mener det er «uhørt» at det norsk-danske kortselskapet Teller blokkerer pengeoverføringer til varslertjenesten Wikileaks, og mener saken minner om maktmisbruk, skriver Dagens Næringsliv.

- Uansett hva man måtte mene om Wikileaks, er dette svært problematisk. Wikileaks er hverken tiltalt eller dømt for ulovlig forhold. Det er kun en het politisk potet, sier Torvund til DN.

Han mener utestengelsen kan være i strid med finansavtaleloven og EU-direktivet om betalingstjenester.

- Dette kan være kundediskriminerende etter norsk lov. Selskaper som Teller kontrollerer infrastruktur som mange er avhengig av. Det gir dem makt. Å nekte overførsler uten saklig grunn kan kalles en form for maktmisbruk, sier Torvund til avisen.

Teller - tidligere kjent som Bankenes Betalingssentral (BBS) - har i det stille spilt en viktig rolle for å stanse pengestrømmen til Wikileaks, skrev DN mandag.

Teller håndterer korttransaksjoner for Visa, MasterCard og American Express, som kortholdere kan bruke for å gi pengegaver til Wikileaks.

Les også: Norsk selskap blokkerer for Wikileaks


Finansierer WikiLeaks fra graven

Sp-statssekretær dukket opp i WikiLeaks
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.