Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Grunnleggeren av varslernettstedet WikiLeaks Julian Assange. Bertil Ericson / SCANPIX
Grunnleggeren av varslernettstedet WikiLeaks Julian Assange. Bertil Ericson / SCANPIX les mer

Teknologi

Wikileaks-boikott kan være ulovlig

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Jusprofessor Olav Torvund ved Universitetet i Oslo mener det er «uhørt» at det norsk-danske kortselskapet Teller blokkerer pengeoverføringer til varslertjenesten Wikileaks, og mener saken minner om maktmisbruk, skriver Dagens Næringsliv.

- Uansett hva man måtte mene om Wikileaks, er dette svært problematisk. Wikileaks er hverken tiltalt eller dømt for ulovlig forhold. Det er kun en het politisk potet, sier Torvund til DN.

Han mener utestengelsen kan være i strid med finansavtaleloven og EU-direktivet om betalingstjenester.

- Dette kan være kundediskriminerende etter norsk lov. Selskaper som Teller kontrollerer infrastruktur som mange er avhengig av. Det gir dem makt. Å nekte overførsler uten saklig grunn kan kalles en form for maktmisbruk, sier Torvund til avisen.

Teller - tidligere kjent som Bankenes Betalingssentral (BBS) - har i det stille spilt en viktig rolle for å stanse pengestrømmen til Wikileaks, skrev DN mandag.

Teller håndterer korttransaksjoner for Visa, MasterCard og American Express, som kortholdere kan bruke for å gi pengegaver til Wikileaks.

Les også: Norsk selskap blokkerer for Wikileaks


Finansierer WikiLeaks fra graven

Sp-statssekretær dukket opp i WikiLeaks

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør