Konsernsjef Steve Jobs i Apple har blitt gitt sykefraværspermisjon for en uspesifisert periode, skriver TDN Finans og siterer Bloomberg News. Jobs regnes som svært viktig for Apple, og ble selskapets redningsmann da han i 1997 kom tilbake til selskapet han grunnla etter et tolv års avbrekk. Siden har oppturen vært heftig, med suksesser som iPod, iTunes, iPhone, App Store og iPad, ved siden av stadig mer populære Mac-er.

At toppsjefen blir syk vil trolig ramme Apples aksjekurs hardere enn det syke toppsjefer i andre selskaper ville gjort. Ettersom det amerikanske markedet er stengt i forbindelse med Martin Luther King-dagen, må investorene vente til i morgen før man vet hvilken effekt dette får på aksjekursen.

Jobs er selve symbolet på Apple, han er nesten alene i selskapet om å uttale seg til pressen, og selskapet ønsker at pressen kun skal ta bilder av Jobs eller selskapets produkter - ikke andre ansatte.

Syk før
For ganske nøyaktig to år siden ble Jobs sykepermitert fra jobben. Da ble det hevdet at det skyldtes en hormonell ubalanse, mens mange spekulerte i at permisjonen var knyttet til Jobs tidligere kamp mot kreft i bukspyttkjertelen. Han ble operert for kreft i 2004. I løpet av den seks måneders lange sykmeldingen gjennomgikk Jobs en levertransplantasjon.

Foreløpig er det uklart om Jobs nye sykdomsperiode er knyttet til det samme sykdomsbildet som sist.

I følge The Wall Street Journal vil Jobs fortsatt være involvert i viktige strategiske beslutninger for Apple mens han er borte fra jobben. Chief Operating Officer Tim Cook vil fungere som konsernsjef i Jobs fravær.

- Jeg har stor tro på at Tim og resten av toppledelsen vil gjøre en fantastisk jobb i å gjennomføre planene vi har lagt for 2011, skriver Apple-sjefen i et brev til de ansatte, der han også presiserer at han fortsetter som CEO for selskapet.

- Jeg elsker Apple så høyt og håper å være tilbake så fort som mulig. Inntil da ber jeg og min familie om at dere respekterer vårt privatliv, fortsetter gründeren.

Etter at Jobs ble syk i 2004 har investorer verden over fulgt nøye med på hans helse. Forrige gang jobs annonserte en sykmelding, falt Apple-aksjen åtte prosent til drøye 78 dollar på én dag. I dag handles for rundt 4,5 ganger så mye.

Les også: Steve Jobs sykepermitteres (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.