Denne uken ender saken hos amerikansk Høyesterett, som skal ta stilling til en strid mellom det gigantiske programvareselskapet og det kanadiske selskapet I4i, skriver The Wall Street Journal.

Overraskende nok er det Microsoft som mener det må bli lettere å få retten med på at et patent i praksis er ugyldig.

Bakgrunnen er at teknologiselskapet I4i saksøkte Microsoft i 2007, og fikk retten med seg på at Microsoft hadde brutt deres patent i forbindelse med en redigeringsfunksjon i det populære tekstbehandlingsprogrammet Word.

- Ikke ny oppfinnelse
Microsoft ble dømt til å betale I4i 290 millioner dollar, eller drøye 1,5 milliarder kroner. Dommen ble opprettholdt av en høyere rettsinstans, til tross for at Microsoft anket fordi selskapet mente I4i patenterte oppfinnelse slett ikke var ny.

I amerikansk rettspraksis har det påligget den saksøkte å fremlegge klare og overbevisende bevis på at saksøkerens patent er ugyldig. Det vil si at hvis noen har fått innvilget et patent som egentlig ikke skulle vært godkjent, er det nesten umulig å få dette patentet tilsidesatt i retten senere.

Striden mellom Microsoft og I4i har fått store deler av amerikansk næringsliv til å velge side.

Liker status quo
En rekke legemiddelselskaper som selger merkelegemidler ønsker at status quo skal opprettholdes. De frykter for verdien av egne patenter vil reduseres med en endring av rettstilstanden.

- Oppfinnere og samfunnet vil bli skadelidende om en regel som reduserer avkastningen på innovasjon, ved å begrense eiendomsretten samtidig som den øker kostnaden ved innovasjon, blir vedtatt, skriver selskapene 3M, Johnson & Johnson, General Electric og ni andre i et brev til retten i forbindelse med rettssaken.

For vanskelig å få kjent ugyldig
På motsatt side argumenterer en rekke teknologiselskaper og andre for støtte til Microsofts sak. De mener mange av søksmålene som omhandler patenter i realiteten er basert på ugyldige patenter, og at det eneste motivet er å få sugerøret godt nede i pengebingen til rike selskaper.

- Disse beskyldningene er ofte basert på ugyldige patenter, men de er likevel dyre og risikofylte å forsvare, blant annet på grunn av kravet om klare og overbevisende bevis, skriver Google, Verizon og 16 andre selskaper i sitt innlegg til retten. Microsoft får også støtte av patentgiganter som Apple, Cisco og Intel.

Microsoft ønsker at retten i fremtiden skal kunne kjenne et patent ugyldig om det fremlegges en overvekt av bevis som støtter dette. Selskapet mener det i det minst burde være mulig når man legger frem nye beviser for hvorfor patentet ikke skulle vært innvilget.

- Spesielt viktig
I4i mener Microsofts forslag vil bety en radikal forandring av patentlovgivningen, og det mener det er spesielt viktig med stabilitet og forutsigbarhet i slike saker.

USAs øverste domstol starter behandlingen av saken i dag, og en kjennelse er ventet innen slutten av juni, skriver The Wall Street Journal.

Les også: Nå blir alle saksøkt

Microsoft-gründer saksøker "alle"

Apple saksøker Amazon for å rappe navn

Oracle saksøker Google for Android (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.