Rune Bjerke og Jon Fredrik Baksaas småprater idet de kommer inn døren på Kaffebrenneriet på Aker Brygge. De bestiller en kaffe, Bjerke vil ha muffin - men i stedet for å finne frem kontanter eller kort, holder de bare mobilen over betalingsterminalen, og vips, så er alt betalt.

- Dette er definitivt en av fremtidens lommebøker, sier konsernsjef Bjerke i DnB Nor.

Mobilen hans er utstyrt med ny teknologi, såkalt Near Field Communication (NFC), som sørger for kontakt mellom det digitale kredittkortet på sim-kortet og Kaffebrenneriets betalingsterminal.

Fremover ønsker man å legge inn mye annet enn Mastercard på mobilen, blant annet nøkler og billetter av alle slag.

- Du vil kunne bruke mobilen til betaling på restauranter, til billetter og som nøkkel. Jeg tror nok mobilen vil ta over litt, sier Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas om fremtiden for denne teknologien.

Uten kode
Sammen med Forskningsrådet gjennomfører Telenor og DnB en test av mobilen som betalingsmiddel på flere kafeer i Oslo. Brukerne laster ned et digitalt kredittkort på sim-kortet i sin mobil, og mobilen kommuniserer trådløst med betalingsterminalene. Ingen koder er nødvendig.

Fordelene er mange, ikke minst for brukerne, mener Bjerke.

- Det handler først og fremst om enkelhet. Står du i kø for en fotballkamp eller kino, vil køen gå mye raskere enn ved kortbetalinger, og det er like sikkert, mener Bjerke.

Han håper dessuten at mobilen kan ta over for kontanter, som koster bankene mye penger å håndtere.

- I fremtiden kan to personer med dette på mobilen betale hverandre. Det har vi ikke under test i dag, men det står på kjøreplanen, sier Bjerke.

Har tatt år
Dette er på ingen måte science fiction, rent teknisk sett. Mobilen er klar til å ta på seg oppgaven som din nye lommebok - og mye annet. Men å få det på markedet er et høna- og egget-spill, som allerede har tatt mange år. Det finnes nemlig svært få mobiler som støtter denne betalingsteknologien, mye fordi det i dag er svært få butikker og andre brukersteder hvor du kan betale med dette. Men nå er det svært mye trykk på for å få dette på markedet i de internasjonale bransjeorganisasjonene, forteller Baksaas.

- Det tar litt tid å rulle ut en infrastruktur, men de nye betalingsterminalene har dette innebygd, og dette vil bli etablert som en markedsstandard, sier han. Han sammenligner det med andre betalingssystemer som efaktura og BankID.

Disse har brukt tid, men vokser seg stadig større.

Veien ut av testlabben skal i hvert fall ikke være så lang.

- Det kan spres i stort omfang innen et år, sier Bjerke.

Slutt for nøkler og lommebok?
Det som nå vises frem er en del av den løsningen som vant Dagensit.nos konkurranse ”Et smartere Norge ”. Tanken er at mobiler med NFC skal brukes til langt mer enn betaling. I Nice har man allerede tatt i bruk mobilen som trikkebilletter, og på et hotell i Stockholm fungerer mobiler med NFC-teknologien som nøkkel til rommene.

Resultatet kan bli at vi i fremtiden får vesentlig mindre i lommene.

- Jeg vet ingenting i min lommebok som ikke kan flyttes til mobilen. Jeg tror vi vil oppleve å bare ha mobilen, at både nøklene og lommeboken forsvinner, sier Victoria Erngard, som er ansvarlig for prosjektet i Telenor.

 

Uten kode?!
I testperioden kan brukerne betale regninger uten kode. Det innebærer en risiko.

- Det er viktig å passe på mobilen, men du vil sannsynligvis oppdage fortere at du har mistet mobilen enn lommeboken, sier Erngard.

Beløpsgrensen er foreløpig satt til 200 kroner. I praksis kan det være brukerne selv som kan sette grensen, og for større beløp kan det legges inn pin-kode, forteller Bjerke.

Han understreker at brukerne vil holdes skadesløse for eventuell svindel, så lenge de ikke opptrer uaktsomt.

- Mobiltelefoner kan også stilles inn på at de låses etter noen minutter uten bruk, sier han.

Revolusjon for mange
Baksaas er overbevist om at dette blir stort.

- Dette er kjempeviktig. Det kommer først i de skandinaviske markedene, men det er en fenomenal mulighet for land der få har bankkonto i dag. I Pakistan har bare 15 prosent bankkonto, og klarer vi å få det til der, har vi gjort noe revolusjonerende og bidratt til utviklingen av samfunnet, sier han.

Han tror mobile finansielle tjenester kan redusere antall personer uten banktjenester med 20 prosent innen 2020 i Pakistan.

Telenor er allerede i gang med et mobilbankkonsept i Pakistan, men foreløpig uten NFC. Dette er imidlertid ikke en dyr teknologi, så Baksaas mener det godt kan komme i land som Pakistan også relativt raskt.

Les også: Snik deg forbi køen
<b>Mobilen skal bli din billett</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.