De siste årene har det haglet med søksmål i mobilbransjen. Apple, Nokia, Google, HTC, Samsung og Microsoft har alle saksøkt hverandre på grunn av brudd på patentrettigheter. Mellom selskaper som Apple og Nokia kan det inngås forlik etter mange timer rundt møtebordet ,fordi begge parter sitter på nok patenter til å saksøke hverandre tilbake til steinalderen.

En analogi til våpenrustingen under den kalde krigen har vært en vanlig måte å beskrive denne situasjonen på.

Relativt nye selskaper som Google stiller med en ulempe i denne saksøkingskrigen. De har nemlig ikke så mange patenter i arsenalet å gå til motsøksmål med, og derfor er de sårbare for angrep fra gamle ringrever som Apple og Microsoft. Dermed blir virkemiddelet å kjøpe seg en portefølje av patenter som kan gi en viss beskyttelse mot juridisk aggresjon fra konkurrenter. Så langt fungerer fortsatt analogien, men heretter er det viktige forskjeller.

Tomt for våpen
Mens et land under den kalde krigen kunne bruke ressurser på å lage seg våpen, kan ikke en bedrift skape seg patenter med mindre de sitter på en unik løsning. Verden består altså av en ganske konstant mengde patenter som må skifte eier om balansen skal endres.

- Det er et begrenset utvalg patentporteføljer igjen i verden. Det er derfor Google var villige til å bla opp 12,5 milliarder dollar for Motorolas mobilvirksomhet, sier Christopher A. Marlett, administrerende direktør i investorgruppen MDB Capital Group, ifølge CNet News.

Gjennom et søksmål har Apple nylig klart å stanse salget av Samsungs nettbrett Galaxy Tab 10.1 fordi det var for likt deres egen Ipad. Det er slike situasjoner Google nå ønsker å gardere seg mot.

Les mer: - Ulovlig lik iPad

Patenter har derfor blitt en ettertraktet handelsvare man kan få god pris for. I dag merker mange teknologiselskaper at verden er i endring og at deres tradisjonelle måte å drive på er truet av nye selskaper og nye teknologier.

- Ledelsen i mange selskaper vil nok føle et visst press på å skape gevinst på patenter, spesielt om verdien av patentene ikke gjenspeiles i aksjeverdien, sier analytiker Alkesh Shah i Evercore Partners til CNet News.

Investor Carl Icahn deler dette synet. Han har investert stort i Motorola.

- Dette er et fantastisk utfall for aksjonærene i Motorola Mobility, spesielt med tanke på dagens marked, skrev Icahn i en pressemelding etter at Googles oppkjøp av Motorola ble kjent.

Stiller seg ut
Kombinasjonen av dalende suksess og mange patenter er altså det som kjennetegner en god oppkjøpskandidat i mobilbransjens kalde krig. Ifølge MDB Capital Group er det noen få selskaper som utmerker seg i denne sammenhengen i dag. Øverst på listen er Research in Motion som står bak mobilprodusenten Blackberry. Blackberry mister markedsandeler til Google og Apple, men sitter på over 3.000 relevante patenter. I samme situasjon finner Yahoo, Kodak og Alcatel-Lucent seg, men disse selskapene har ikke på langt nær så mange patenter som RIM.

- Tror du Apple kommer til å la Google kjøpe disse uten kamp? Jeg tripper budkrigen kommer til å bli brutal, sier Marlett.

Les også:
Google kjøper Motorola Mobility
Samsung får selge nettbrett igjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.