Allerede i juli ble det klart at det norske pc-salget hadde gått på en real smell. Men tallene som da kom ut viste bare totalbildet – ikke hvor ille det hadde gått i det viktige privatmarkedet for av bærbare pc-er.

Fasiten fra analyseselskapet IDC er et fall på utrolige 27 prosent fra året før. Mer enn hvert fjerde salg forsvant i et marked der prisene fortsetter å falle. Slikt er tungt å bære for de som lever av det.

- Det er først og fremmest konkurransen fra nettbrett som er årsaken til det kraftige fallet. Særlig mini-pc-er er hardt rammet, men det er også nedgang i salget av vanlige bærbare, sier Anders Elbak, analytiker i IDC til dagensit.no.

Verre enn Portugal og Hellas
Bærbare pc-er har vært et marked i vekst i mange, mange år – og selv bransjeveteraner har ikke sett på maken til utvikling.

- Nei, dette er spesielt. Og det er ingen åpenbart katastrofale ting som skulle tilsi en slik tilbakegang, sier Arild Westbye, leder for HPs skandinaviske pc-divisjon.

Han påpeker at nedturen var enda større i Sverige og Danmark, hele 40 prosent.

Verken Norge eller våre naboland er spesielt hardt rammet av den pågående krisen, mens land som er rammet langt hardere opplever mindre fall, ifølge IDC.

- I Portugal er tilbakegangen17-18 prosent, og i Hellas 24 prosent, sier han, men påpeker samtidig at utgangspuntet der også var et lavere volum.

Spanias marked er vel å merke enda hardere rammet, med et fall i privatmarkedet for bærbare pc-er over 46 prosent i andre kvartal.

Pc-salget i Norge - IDC:

Kilde: IDC

Ipadsmell
Erik Andersen i Elektronikkbransjen er ikke overrasket over fallet.

- Vi har fått de samme signalene fra Danmark og Sverige, sier han, og peker på nettbrettenes introduksjon som en viktig faktor.

I november i fjor kom Ipad på markedet i Norge. Andersen viser til en spørreundersøkelse Elektronikkbransjen da fikk gjennomført, som tydet på at 450.000 nordmenn hadde planer om å kjøpe nettbrett.

- Hvis vi tenker oss at halvparten av disse faktisk kjøper nettbrett, er det mange som kanskje ikke kjøper en ny mini-pc i tillegg, sier han.

Gigantene vokser
HP fikk et fall innen privatsegmentet i andre kvartal, men ikke verre enn at de økte markedsandelen fra 25 prosent i fjor til 28 prosent i år. Hardest rammet er Acer, som har fått halvert salget. Det har ikke lyktes Dagensit.no å få kontakt med Acer.

Som Norges klart største leverandør av pc-er har dessuten HP dratt fra konkurrentene i bedriftsmarkedet det siste året. Markedsandelene har økt fra 22 til 35 prosent, forteller Westbye.

Det er en vanvittig fremgang, som har gått på bekostning av mange mindre produsenter. Slik ser det også ut til å ha gått innen forhandlerleddet. For mens bunnen falt ut av markedet i vår hadde giganten Elkjøp om en liten oppgang.

- Vi solgte seks prosent flere bærbare pc-er og omsetnignen økte med tre prosent i Norden, forteller Åshild Indresøvde, kommunikasjonssjef for Norden i Elkjøp.

Det tyder på at Elkjøp øker sin markedsandel kraftig, noe som ikke overrasker bransjeveteran Egil Kvamme,

- De store aktørene, Elkjøp og Expert har tatt over stadig større del av markedene de siste årene, sier pc-veteranen, som nå har gått over til å jobbe med betalingssystemer.

Like brå opptur?
Indesøvde forteller dessuten at høsten så langt har vært veldig bra.  

- Målt i antall solgte bærbare pc-er økte vi med 23 prosent i Norge i august, sammenlignet med august i fjor. Omsetningen økte med 16 prosent, sier hun, og forteller at salget på nordisk nivå økte med hele 34,5 prosent målt i antall enheter.

Tallene til IDC for høsten er ikke klare enda, men mye tyder på at Elkjøp går kraftig frem. Samtidig har trolig markedet blitt mye bedre siden i vår. Også HP ser tegn til bedre marked.

- Vi ser en veldig positiv trend for vår del, men jeg er litt usikker på totalen for konsumentmarkedet, sier Westbye.

Ja takk...
Var det Ipad og andre nettbrett som ga pc-salget en saftig nedtur i andre kvartal? Tallene fra IDC viser at salget av stasjonære pc-er økte litt, selv i dette kvartalet - og dette er et marked som lenge har vært i fall. Det kan tyde på at nettbrett har noe av skylden, siden de kanskje kan erstatte bærbar pc for noen, men neppe stasjonære pc-er.

Indesøvde mener folk velger som Ole Brum.

- Vår opplevelse er at folk handler nettbrett i tillegg til bærbar pc – mye fordi laptopprisen tillater det, sier hun.

Les også: Sjefs-pc-ene blir allemannseie

Les test av Samsungs Ipad-utfordrer: Imponerende «plagiat»

og om nettbrett med Windows: Én stor fordel - som også er problemet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.