Pc-giganten HP har de siste par årene skiftet sjef omtrent like ofte som fotballklubben til Ståle Solbakken, FC Köln. Da det nylig sparket sin toppsjef Leo Apotheker hadde det bare gått 11 måneder siden han ble ansatt. Før det var Cathie Lesjak midlertidig sjef etter at Mark Hurd måtte gå. Nå tar tidligere Ebay-sjef Meg Whitman over.

I den tiden Apotheker satt i sjefsstolen har han rukket å få diverse pakker, både for å tiltre og for å forlate selskapet, samt litt for å jobbe viser til tall oppgitt til den amerikanske Securities and Exchange Commission (SEC).

Her er summene som er oppgitt, ifølge idg.seog AFP:

Sluttlønn: 9,6 millioner dollar fordelt på 7,2 millioner dollar i lønn og 2,4 millioner dollar i bonus og aksjerealterte kompensasjoner.

Kompensasjon i tilfelle tap på salg av hjem i California: Opptil 300.000 dollar

Flybillett hjem Frankrike eller Belgia med kone (Apotheker er tysk)

Tiltredelsesbonus: 4 millioner dollar

Andre kompensasjoner ved tiltredelse: 4,6 millioner dollar.

Grunnløn: 1,2 millioner dollar (samt årsbonus på to til fem årslønner - det ble to)

Aksjer: 3,96 millioner dollar verdt I tillegg kommer et hundretusentalls aksjer i ulike pakker.

Måtte gå
Apotheker rakk i sin korte tid som sjef å gravlegge prosjektet som skulle gjøre HP til en nettbrettgigant, basert på Webos, operativsystemet som de fikk da de kjøpte Palm. Han forvirret dessuten markedet kraftig med å fortelle at HP, verdens største pc-produsent, ville selge ut pc-virksomheten. Når HP bommet på sine økonomiske målsetninger tre kvartaler på rad og nesten halverte selskapsverdien, var det nok for styret. Apotheker måtte gå ufrivillig. Det måtte også hans forgjengere Mark Hurd og Carly Fiorina.

Fiorina fikk sparken i 2005, etter at selskapets verdi var halvert i hennes tid, som vel å merke inkluderte dotcom-perioden. Hun fikk 21 millioner dollar i sluttpakke. Hurd måtte gå på grunn av seksuell trakassering, og fikk 12 millioner i kompensasjon i 2010.

Apothekers sluttpakke på 9,6 millioner er altså lavere, men tar man med signeringsbonuser og kort tid i beregningen må man si han har fått godt betalt for innsatsen.

1 dollar - sjefer
Apothekers lønnspakke ble betegnet som svært raus da han tiltrådte. Hans etterfølger har derimot en årslønn på 1 dollar. Dette er imidlertid en sannhet med store modifikasjoner. Whitman har en bonusordning verdt minst 2,4 millioner dollar og opsjoner på inntil 1,9 millioner aksjer i HP.

Whitman er slett ikke den første toppsjefen til å ha dollar-årslønn. Ifølge Wikipedia har andre teknologitopper som Steve Job (Apple), Jerry Yang (Yahoo!), Sergey Brin (Google), Larry Page (Google) og Eric Schmidt (Google) alle hatt dollar-lønn. Det samme gjelder Larry Ellison i Oracle. Alle disse hadde vel og merke bra med aksjer og lider ingen økonomisk nød.

Les også: HP vil slutte med pc-er

<b>Tidenes "paddesmell" for pc-salget</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.