"Tjente en årslønn på tre uker " skrev Dagensit.no om den 21 år gamle Rema-ansatte Erik Storli fra Bodø i oktober i fjor. Storli hadde utviklet en lommelykt- app, og tjente store penger på den. Flere norske ungdommer har fått gode ideer og tjent godt i perioder, men hvordan gikk det egentlig med inntektene for hele 2010?

Blant utviklerne topper faktisk Storli listen, men han klarte ikke å runde en million.

- Det har roet seg litt ned nå, men i fjor hadde jeg opp til 24.000 kroner i inntekter på en dag. En periode hadde jeg 10.000 kroner i snitt per dag, sier Storli.

Storli rundet én million kroner i inntekt fra annonser i sin lommelykt-app i januar 2011. Han manglet bare noen dager på å bli vår første appmillionær i ett kalenderår.

Økende marked
Programmer til smarttelefoner, såkalte apps, selger som varmt hvetebrød for tiden. I Apples App Store er det 500.000 apps tilgjengelig, og kundene har lastet ned til sammen 18 milliarder apps. Dette har fylt opp utviklernes lommer med til sammen 17 milliarder kroner.

Den nest største apps-butikken er Android Market. Her ligger det drøye 300.000 apps tilgjengelig. Det finnes dessverre ingen offisielle tall for omsetningen i Android Market, men selv om den antas å være langt under Apples App Store er det store tall i sving også her.

Oppstuss
Storli opplevde en del oppstuss etter at Dagen Næringsliv slo opp hvor mye han tjente på sin relativt enkle app.

- Det ble mange henvendelser etter oppslaget, men det er roligere nå. Jeg har imidlertid sluttet i jobben på Rema og begynt å jobbe for et it-utviklingsfirma ved siden av økonomistudiene. Takket være lommelykten slipper jeg studielån, sier Storli.

Storlis melkeku er en app som slår av og på blitsen på Iphone 4 så den kan brukes som lommelykt. På eldre versjoner av Iphone, hvor det ikke er noen blits, brukes skjermen til å lage lys. Det finnes hundrevis, kanskje tusenvis, av nesten like lommelyktapper i Apples App Store. Likevel er Storlis lommelykt en av de mest kjøpte.

- Jeg ville bare lage en enklest mulig lommelykt. Og så hadde jeg utrolig flaks med timingen. Jeg hadde aldri trodd dette skulle skje, sier Storli, som går med planer om nye apps i bakhodet.

- Det blir lite tid til private prosjekter for tiden, men jeg har noen ideer jeg gjerne vil prøve ut. Jeg ser litt på muligheten for å lage apps til Android og HTML5 også, men foreløpig koser jeg meg med Apple, sier Storli.

Fall for Nokia-satsning
To personer ligger over Storli på inntektlisten over personer som er tilknyttet app-utvikling. Men begge disse er investorer med inntekt fra flere selskaper, og de programmerer ikke selv.

Listen videre domineres i stor grad av gründerne bak mer organiserte apputviklere som Apps AS, Apphuset og Shortcut. Disse selskapene står bak en mengde apps som er laget på oppdrag fra norsk næringsliv.

Det er også verdt å merke seg at gründerne i Cutehacks, som er spesialister på apps for Nokias smartelefoner, har gått ned 300.000 og 200.000 kroner i inntekt siden fra 2009 til 2010. Nokias markedsandeler innen smarttelefoner har falt drastiskt de siste par årene.

Det ble altså ingen over en million i år, men neste år virker mannen bak Scrabble-kopien "Wordfeud" som en opplagt kandidat:

Les også: Tjener 75.000 kroner dagen på norsk app

Klikk på navnene i listen for å se personens roller i næringslivet.



DN.no tar forbehold om at listen kan inneholde feil.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.