– Disse sakene er ikke lette å etterforske. De blir fulgt opp herfra, men å etterforske og føre disse sakene fram for rettsapparatet er så å si umulig, sier PSTs operative sjef, Tore Risberget til Aftenposten.

Avisa skrev onsdag at PST og Nasjonal sikkerhetsmyndighet etterforsker ti datainnbrudd mot norske selskaper innen forsvar, olje og energi. Spionasjesaken er den største og mest alvorlige som er avdekket i Norge.

Alt peker ifølge Aftenposten på at det er den samme, ukjente aktøren som står bak. Men hackerne blir mest sannsynlig aldri tatt.

– Jeg mener offentlig sikkerhet er en stor bløff, sier Per Morten Hoff som er direktør i IKT Norge. Han slakter sikkerheten i de 600 forskjellige datanettverkene som eksisterer i det offentlige Norge.

Databasene til en rekke selskaper er systematisk tappet over flere måneder, og det siste angrepet skjedde tidligere i november. Målet har vært å hente ut data som hemmelige dokumenter, industritegninger, brukernavn og passord.

Men de ti angrepene er bare toppen av isfjellet, ettersom mange selskaper trolig er tappet uten at det er blitt oppdaget. Som regel skjer datainnbruddene via e-post som inneholder et infisert vedlegg. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.