- En standard ni til fire-dag på jobben hver dag tror jeg ikke ville fungert for meg, sier Rikke Elisabeth Flinder (22), som studerer markedskommunikasjon ved Handelshøyskolen BI.

Fleksibilitet til å jobbe når som helst og hvor som helst, samt frihet til å bruke sin egen personlige mobil eller andre enheter på jobben, blir stadig viktigere for mange.

Og dagens unge ser på denne friheten som en rettighet, mer enn et privilegium, viser en fersk undersøkelse gjennomført av nettleverandørselskapet Cisco.

Hele syv av ti studenter synes det er unødvendig å være på kontoret hver dag, og én av fire mener de vil være enda mer produktive hvis de kan jobbe hjemmefra.

- Noen bedrifter vil alltid henge litt igjen og tenke at å jobbe hjemmefra blir en slags «pillowday», men jeg tror flere og flere toppledere vil gå vekk fra denne tankegangen, sier sikkerhetssjef Christian Nordve i Cisco Norge til DN.no.

 

- Blir lenger i jobben
Fleksibilitet vil føre større produktivitet, fordi folk vil ta med seg arbeidet hjem, og jobbe litt på kvelden, mener Nordve.

- Du vil ikke velge å sitte halvannen time i kø på vei til jobb, når du kan bruke den tiden på effektivt arbeid, akkurat som at du ikke vil sitte halvannen time i kø på vei hjem, når du kunne tilbragt den tiden med barna, sier Nordve.

Han tror at bedrifter som åpner for hjemmearbeid vil få flere fornøyde ansatte, som blir lenger i jobben.

- For meg er det viktig å ha litt fleksibilitet, slik at jobben passer inn i en ellers hektisk hverdag, sier BI-studenten Rikke Elisabeth Flinder.

Vil ha egen mobil
Mobilen er blitt så viktig for unge at halvparten heller vil miste lommeboken eller vesken enn mobilen eller smarttelefonen sin, viser undersøkelsen.

Og fire av fem studenter ønsker selv å velge hvilken mobil eller andre enheter de skal bruke. Enten ved at bedriften dekker utgiftene eller at de bruker en personlige mobil, i tillegg til jobbmobilen.

- De selskapene som ønsker innovative, dynamiske, unge ansatte bør definitivt tilrettelegge for dette, sier Nordve.

Bedrifter som ikke allerede har funnet gode, brukervennlige og sikre løsninger bør raskt innse at de har et problem før de får ansettelsesvansker, mener Nordve.

- Det er ikke så viktig for meg å få bruke min egen telefon, men det hadde jo vært slitsomt å gå med to telefoner hele tiden, selv om jeg har forståelse for at dette kan være nødvendig i enkelte jobber, sier Flinder.

 

Innførte egen kontrakt
- Vi har allerede lagt til rette for at de ansatte skal få bruke egne enheter når de er på jobb, sier Tone Rognstad, direktør for profilering og rekruttering i Statoil.

Statoil laget for over to år siden en kontrakt til ansatte som vil bruke egne enheter i jobbsammenheng.

- I kontrakten legges det vekt på at ansatte som skal bruke sine egne enheter i arbeidssammenheng selv må passe på at ingen andre enn dem benytter telefonen, og at det ikke gjøres endringer i enheten som kan påvirke selskapets sikkerhetsfunksjoner, sier Rognstad.

Vedlikeholdsansvaret faller også på den ansatte, i tillegg til at Statoil velger hvilken operatør den ansatte skal bruke, opplyser Rognstad.

Medfører en viss risiko
Realiteten er at mange bedrifter ikke er forberedt på å møte kravene til den nye arbeidstakergenerasjonen, mener Nordve.

Han tror heller ikke denne utviklingen er uten risiko.

- Hvis jeg var din sikkerhetssjef for ti år siden ville jeg gitt deg en pc, hvor jeg hadde satt inn de innstillingene jeg følte var nødvendig for å opprettholde sikkerheten. Når du åpner for at folk kan bruke private enheter, har ikke sikkerhetssjefen lenger den muligheten. Du kan laste ned programmer og gjøre bort i mot hva du vil. Det er jo din enhet, sier Nordve.

Han mener at dette kan gjøre det vanskelig, men ikke umulig for en sikkerhetssjef å sikre dataen på enhetene.

Hele syv av ti forventer å kunne bruke de elektroniske enhetene de har på jobb til privat bruk, ifølge undersøkelsen.

Derfor mener Nordve at det er viktig at sikkerhetssjefen setter seg ned med den ansatte og forklarer hvorfor enkelte grep må gjøres.

Hvis ikke tror han at de ansatte vil forsøke å omgå restriksjonene.

- Jeg tror de fleste i utgangspunktet forstår hvorfor sikkerhetstiltakene er der, men det kan være greit for noen å få det forklart, sier Flinder.

Les også:
Frykt for ledighet gjør at vi studerer lenger
Derfor blir gode ansatte innsiderspioner
Slik sikrer du deg mot mobil-spionasje
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.