Husker du de moro-invitasjonene som ble sendt rundt på Facebook for to år siden? Den klikket kanskje på en tjeneste én gang, og har siden glemt den? Problemet er at den ikke har glemt deg. Den ligger der fremdeles med sugerør inn i din konto, så eierne kan vite nesten alt om deg. Kanskje har de til og med din tillatelse til å utgi seg for å være deg.

Sjansene er gode for at du har mange slike apps knyttet til dine profiler, enten det er Facebook, Twitter, Google, Linkedin, Flickr, Dropbox eller andre nettjenester. Man tenker gjerne ikke gjennom at en slik invitasjon er en tjeneste som krever tilgang til nesten hele ditt sosiale liv, i bytte mot et minutts underholdning.

Derfor kan det være greit å bruke noen minutter på nettstedet mypermissions.org. Nettstedet er enkelt og greit en lenkesamling til populære tjenester og deres lister over applikasjoner som kan se dine private data. Det vil nok overraske mange hvor mye disse tjenestene kan se, og hvor mange som har tilgang til alt fra familieforhold til bildene dine, kontaktinformasjon til vennene dine og hva du skriver.

Skrive meldinger i brukerens navn
Det drøyeste avtalen vi har kommet over er nok en Facebook-applikasjon som krevde tilgang til omtrent alt - til og med å skrive meldinger i brukerens navn på Facebook. Dette var en applikasjon som skulle gi tilgang til å lese rapporter på nett, så begrunnelsen for et slikt krav synes svært tynt.

Mer valgfritt på Facebook
Mange av tjenestene du finner via mypermissins.org bruker du antagelig ikke lenger, så det koster deg lite å slette dem. Andre gir deg valget mellom å godta full tilgang eller slutte å bruke dem. Det er verdt å merke seg at Facebook nå skiller mellom tillatelser som er obligatoriske for å bruke en tjeneste, og de man kan fjerne hvis man vil. Man trenger for eksempel ikke la vennene se hva man spiller på Spotify eller hva man leser på Guardian.co.uk, og det er kanskje ingen grunn til å la Flipboard se alle dine data når du ikke bruker tjenesten. Å fjerne disse tillatelsene kan hindre noe funksjonalitet, men det gir deg mer kontroll.

Mypermissions.org tjenesten fungerer vel å merke bare for internettjenester, ikke for mobilapper. Disse har gjerne enda mer kontroll på deg fordi de også kan vite hvor du befinner deg – takket være gps i moderne smarttelefoner. Det kan være verdt å se igjennom disse appene også.

Sjekk hvem som vet hva om deg her (krever at du er innlogget på tjenestene du vil sjekke): mypermissions.org(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.