I en fersk rapport fra analyseselskapet Gartner Group slås det fast at Apple «vant» smarttelefonkrigen i 2011. Totalt ble det solgt 472 millioner smarttelefoner på verdensbasis i 2011, en vekst på 58 prosent fra året før. Selv om ni av ti telefoner som selges i Norge er smarttelefoner nå er det ikke slik på verdensbasis. I 2011 var hver tredje solgte telefon en smarttelefon.

Tredje størst
Ifølge Gartners tall oppnådde Apple en markedsandel blant smarttelefoner på 23,8 prosent i fjerde kvartal og 19 prosent for hele året. Apple er nå verdens tredje største mobiltelefonprodusent, selv når man slår sammen smarttelefoner og enklere mobiltelefoner.

Apples argeste konkurrent blant telefonprodusentene er nå Samsung, som er den eneste andre produsenten som hadde vesentlig vekst i fjerde kvartal av 2011. Alle andre produsenter av smarttelefoner oppnådde relativt liten eller ingen vekst på verdensbasis.

Android størst
Blant operativsystemene har Googles Android-system seilt opp som en suveren vinner. Android hadde en markedsandel i fjerde kvartal 2011 på 50,9 prosent, opp fra 30,5 prosent i 2010. Apple er nest størst med 23,8 prosent, opp fra 15,8 prosent.

Den store taperen er Symbian, som tidligere var kontrollert av Nokia. Symbian gikk fra en markedsandel på 32,3 prosent i fjerde kvartal 2010 til 11,7 prosent i samme periode i fjor.

Les også:
Sjekk hvem som vet "alt" om deg
Telekom-gigant hacket daglig - i ti år
Apple passerte magisk grense
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.