Forskere ved Stanford University har undersøkt bruk av sporingsteknologi på de 100 største nettstedene i USA. Mer enn hvert femte nettsted omgikk enkelt sikkerhetsinnstillingene i Apples nettleser Safari, og la inn sporingskapsler selv om brukeren hadde stengt muligheten i innstillingene, skriver Wall Street Journal.

Problemet skyldes en svakhet i programmeringen av nettleseren og gjelder både den versjonen som brukes på Iphone og Ipad og den versjonen som brukes på Mac og andre pc-er.

Også de store annonsenettverkene, som Google og Yahoo, utnytter svakheten for å tvinge gjennom annonsevisninger. Siden disse annonsetjenestene brukes av en mengde andre nettsteder er problemet svært utbredt.

Google hevder i en kommentar at de ikke utnytter et sikkerhetshull, men at metoden er en del av funksjonaliteten i nettleseren. Samtidig informerer Google på sine nettsider brukere om at Safaris sikkerhetsinnstillinger er til å stole på, og at de ikke sporer brukere som har sperret for sporing. Safari er en av få nettlesere som blokkerer sporing som standard.

Etter å ha blitt konfrontert med saken har Google endret sin praksis i forhold til Safari-brukere.

Les også:
Nær dobling for Opera
Apple slo alle i 2011
Sjekk hvem som vet "alt" om deg
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.