Den norske telekomgiganten Telenor er i ferd med å etablere en ny enhet i India.

- Det vi har gjort i dag er å etablere et nytt aksjeselskap i India, og å varsle partneren vår om det. Dette er et ledd i arbeidet med å frigjøre oss fra dem, sier kommunikasjonsdirektør Pål Kvalheim i Telenor til DN.no tirsdag.

Ifølge Dagens Næringsliv onsdag vil Telenor vil tømme dagens indiske datterselskap Uninor for verdier, kunder og ansatte og starte opp et nytt selskap med ny partner. Samtidig har Telenor varslet sin nåværende indiske partner Unitech om at det vil si opp aksjonæravtalen.

«Telenor vil annullere aksjonæravtalen med Unitech ltd. på grunn av bedrageri fra Unitechs side, som Høyesterett i India har bekreftet.», skriver Telenor i en melding.

– Unitech har som minoritetsaksjonær beskyttelse etter indisk lov, og de kan sette seg imot dette. Men her mener vi at vi har en god, saklig og juridisk base, sier Sigve Brekke til Dagens Næringsliv. Han er toppsjef i Unifor og Telenors knsernsdirektør i Asia.

- Strider mot alle prinsipper
Unitech varsler kamp for å forsvare sine interesser, skriver Dagens Næringsliv.

– Aksjonæravtalen kan ikke sies opp ensidig. Dette er bare et forsøk fra Telenor å komme seg rundt aksjonæravtalens klausuler mot å starte konkurrerende virksomhet, skriver Unitech i en melding.

Unitech skriver også at det vil bruke alle mulige rettslige midler for å forsvare sin investering, og viser både til aksjonæravtalen og indisk rett. Selskapet avviser at det kan holdes ansvarlig for at Uninor nå står uten lisenser.

– Det er sjokkerende at Telenor ønsker å overføre hele virksomheten til et nytt selskap eid av dem selv. Dette viser ikke bare fullstendig mangel på respekt for minoritetsaksjonæren i Uninor, det strider også mot alle prinsipper om transaksjoner mellom nærstående. Telenor kan ikke overføre noen verdier fra Uninor uten Unitechs godkjennelse, skriver Unitech, og viser til at Unitech har vetorett blant annet etter aksjonæravtalen.

Sigve Brekke vedgår at det er mye som må avklares før Telenor kan få løftet verdiene ut av Uninor.

Les også:
<b>Telenor starter på nytt i India</b>
<b>Telenor vil ha ny India-partner raskt på plass</b>
<b>Telenor-partner avviser avtalebrudd</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.