Under første dag av Mobile World Congress i Barcelona lanserte Nokia fire nye telefoner basert på Symbian, operativsystemet de offisielt har forkastet til fordel for Windows Phone, og bare én helt ny modell basert på Windows Phone. Nokia har de siste årene slitt med salget av smarttelefoner og besluttet derfor for ett år siden å inngå et strategisk partnerskap med Microsoft om å utvikle smarttelefoner basert på det nylanserte Windows Phone-systemet. Derfor er det overraskende for mange at Nokia nå velger å satse så hardt på innovasjon på systemet de selv har solgt seg ut av og forkastet til fordel for Windows.

Ny kameratelefon
Som et gufs fra midt på 2000-tallet lanserte Nokia i dag en ny Symbian-basert kameratelefon. Den heter 808 Pureview, og er basert på Symbian-versjonen Nokia Belle. I 808 Pureview har Nokia plassert en unormalt stor bildebrikke som skal gi mobilkameraet de samme kvalitetene som mer avanserte digitalkamera.

Selve bildefangstbrikken er på 41 megapiksler, det vil si over 41 millioner punkter som hvert og ett fanger opp en detalj. Deretter reduseres bildet ned til en størrelse på fem megapiksler, så resultatet skal kunne brukes i vanlige sammenhenger som e-post, blogger og på Facebook.

Ifølge Nokias dokumentasjon skal teknologien gi langt skarpere bilder enn hva som har vært mulig i mobiltelefoner hittil. Spesielt ved bruk av zoom gir dette en fordel ettersom zooming med en bildebrikke som er større enn bildet ikke vil resultere i tap av skarphet.

Nokia fortsetter å bruke optikk fra den anerkjente linseprodusenten Carl Zeiss.

 

Lumia 610 og 900
Nokias nye serie med Windows Phone-baserte telefoner suppleres med to nye modeller før sommeren. Den ene er en rimelig priset modell med navnet Lumia 610, som er spesielt rettet mot de som ikke har hatt smarttelefon før og som ikke stiller særskilte krav til ytelse eller design.

Nokia offentliggjorde også at Lumia 900 kommer til Europa og Norge. Denne telefonen ble først avduket under CES-messen i Las Vegas i begynnelsen av januar, men da kun for det amerikanske markedet. Lumia 900 er klargjort for neste generasjon mobilt bredbånd og har en skjerm på 4,3 tommer. Nokia lover også veldig god batterikapasitet.

Telefonene kommer i butikkene i løpet av andre kvartal i år.

Tre nye telefoner, Asha 302, 202 og 203 lanseres med en enklere utgave av Symbian og er myntet på brukere i vekstmarkeder i Afrika og Asia.

 

Nye tjenester
Nokia forteller også om et nytt partnerskap med Groupon som skal gi brukerne attrative tilbud der de befinner seg. I tillegg kommer en ny utgave av navigasjonsprogrammet Nokia Drive, som nå får full støtte for navigering uten nettforbindelse. Nokia Drive får også funksjoner for å lære seg hvilke ruter som er raskest til enhver tid og hvordan man kan unngå kø.

Les også:
HTC topper laget
Sony viser glassklar identitet

Fotokongen klar for Ipad
Skal bli større enn Apple
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.