”Det er nå et løp med tre hester”, sa Nokia-sjef Stephen Elop i fjor, da han gikk sammen med Microsoft for å utfordre Apple og Googles mobilsystemer. De to kjempene har et gigantisk forsprang, og sender ut milliarder av apps til sine mobilbrukere hvert år. App-utvalget er blitt svært viktig for folks mobilvalg.

Men nå kaster en ny gigant seg inn i kampen – selveste Facebook. De har nå samlet et knallsterkt team på 30 teknologigiganter som kaller seg Core Mobile Web Platform Community Group, og skal jobbe sammen for å endre tyngdepunktet i mobilbransjen. Målet er nemlig å frigjøre mobil-apps fri fra de lukkede apps-systemene.

- Vi skal se på de 100 mest populære appene, og finne ut hva som kreves for å skrive dem som en webapplikasjon som kan brukes i en nettleser, sier Lars Erik Bolstad, utviklingssjef for kjerneteknologi i norske Opera.

Mindre viktig
Apple startet app-farsotten, og har tjent svært mye på å lage en lukket hage for sine apps. Men hvis dette prosjektet lykkes vil vanlige nettlesere på alle typer kraftige mobiler, samt tv-er, kunne kjøre de heftigste appene. Dermed blir det mindre viktig om du har en mobil med Apples iOs, Android fra Google, Windows eller noe annet.

Bolstad mener svært mange apps allerede like gjerne kunne vært laget av nettlesere, og fremover vil også avanserte spill bli mulig.

- Det er ikke realitet per i dag, men i løpet av 12 måneder er det på plass, sier han.

Dette er en sak Opera har kjempet for i mange år, og nå får de hjelp av 30 store selskaper. Opera er selv invitert med i selskapet, som skjer i regi av W3C, organisasjonen for standardisering av internett. Hvis prosjektet lykkes vil nettlesere, som er Operas produkt, bli selve fundamentet for apper i mobilbransjen. Det kan selskapet trolig tjene på.

 

Problemer på åpent nett
Bolstad påpeker at det er dyrt for app-utviklere å måtte lage egne versjoner for mange forskjellige mobilsystemer.

- De aller fleste som lager apper i dag velger å lage dem for lukkede systemer, så de enten fungerer bare på Apples eller Google-baserte enheter. Hvis man lager for det åpne nettet er det tilgjengelig fra enhver enhet, påpeker han.

De tekniske mulighetene i nettleseren er imidlertid ikke det eneste problemet som må løses, noe Facebooks Douglas Purdy tar opp i et blogginnlegg. Han mener det er tre grunner til at app-utviklere ikke velger åpne webapps for mobil, nemlig at de er vanskelige å finne, at nettleserne heller ikke fungerer likt og at det er vanskelig å ta betalt.

Problemet med forskjellige nettlesere mener Bolstad er i ferd med å løses. Han mener mye grafikk nå skal fungere svært likt mellom nettleserne fra Opera, Mozilla (Firefox), Google og Apple. Facebook frigir dessuten nå et testverktøy som skal hjelpe utviklere å lage apper for nettlesere.



Problemet med å få vist frem appene til brukerne mener Purdy at Facebook kan sørge for med sin plattform og deres 425 millioner mobilbrukere. Selskapet jobber dessuten med en egen betalingstjeneste. Opera har også slik funksjonalitet på plass knyttet til sine mobile nettlesere.

Ikke helt åpent?
Spørsmålet er om alt bli åpent selv om Facebook og dette initiativet vinner frem. Kanskje slipper appene ut av Apples grep, bare for å bli fanget i et annet nett? Facebook bygger nemlig sin egen plattform, som de håper andres applikasjoner skal bygges rundt.

- Ja, du har et poeng. De har bygget opp en veldig populær tjeneste, og innhold på Facebook er på mange måter lukket i forhold til resten av nettet. Men det har på på sett og vis ikke noe med dette å gjøre, man kan bruke en nettleser for disse tjenestene, sier han.

To store mobilaktører glimrer med sitt fravær i Facebooks samarbeidsgruppe, nemlig Google og Apple.

- At Google ikke er med tror jeg er tilfeldig. De har veldig stor interesse av videreutvikling av webplatformen, og kan komme med senere. Apple er en litt annen historie. Det er de som har tjent mest på sitt lukkede system, sier han, og påpeker at Apple har mer tradisjon for å gå sine egne veier.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.