For ti år siden kunne mange mobiltelefoner vare en uke på én opplading – men for moderne smarttelefoner kan det være slutt før dagen er omme. Batteriteknologien har rett og slett ikke klart å holde tritt med store skjermer, kraftigere prosessorer og nye bruksområder. På toppen av dette har man appene. I tillegg til at de brukes mye så slutter de ikke å prate, selv om du legger ned mobilen.

Faktisk fortsetter mobilen din å koble seg på og av nettet i rasende fart, selv om den ligger i lommen din eller du sover, forteller Torgeir Lindmo, teknisk rådgiver i Telenor.

- Min egen mobil gjorde 20-30 oppsett per time om natten, mens jeg ikke brukte den, og det kan komme opp i 50-60, sier Lindmo, som har ledet et studie av slik "signalering" i Telenor det siste halvåret.

Verstingene er gratis
Problemet er at dagens mobiltelefoner er fulle av apper, og mange av disse ønsker å gå på nettet jevnlig, ofte for å laste ned ny reklame eller sjekke for andre oppdateringer. Ifølge Telenor er reklamefinansierte gratis-apper ofte verstinger.

Når de skal på nett må mobilen foreta et ”oppsett”, en klargjøring for datakommunikasjon. Dette er krever typisk rundt 28 signaler som må sendes mellom mobilen og nettverket hvorav 13 mellom mobilen og nettverket. I løpet av en natt på åtte timer kan med andre ord mobilen fort ha sendt og mottatt 2500 slike signaler eller dobbelt så mye for folk med mange gratis-apper, uten at du har rørt mobilen. Det fører til at batteriet ditt blør.

Halverte forbruket
Hvor mye dette koster batteriet vises tydelig av brikkeprodusenten Qualcomm. Selskapet har nemlig laget en funksjon som tvinger appene til å gå i flokk. Kort fortalt nekter de appene å gå på nett når mobilen ikke brukes. Så, omtrent hvert tiende minutt åpner de opp, og alle appene gjør sitt fornødende samtidig. Dermed slipper man at mobilen må koble seg på og av mange ganger, og effekten er enorm.

- Strømforbruket halveres når mobilen er i ventemodus, sier Lindmo.

Han regner med at andre brikkeprodusenter nå må følge opp denne utviklingen, men er ikke sikker på om dette er noe som kan ordnes i nye mobiler, eller om det også kan endres i mobiler som allerede er solgt. Halveringen av forbruket gjelder vel å merke bare den tiden mobilen ikke brukes, men dette er også en svært viktig faktor.

 

En komplisert bransje
Telenor har engasjert seg sterkt i arbeidet med å få ned bruken av slik signalering i smarttelefoner, både internt og i internasjonale fora. Da deres nettverk gikk ned for telling to ganger i fjor sommer var det nettopp signalering fra apper som fikk skylden, sammen med en feil på utstyret. Siden har blant annet japanske Docomo fått problemer, og de nektet senere enkelte apper tilgang til nettet, med mindre de begrenser bruken av signalering.

Mobilbransjen har blitt langt mer komplisert de siste årene, både på grunn av mer avanserte mobiler, men også fordi bransjen er mindre vertikalt integrert, forteller Frode Støldal, teknologidirektør i Telenor Norge.

Han påpeker at man tidligere hadde produsenter av mobiltelefoner som også lagde nettverksinfrastruktur. Dermed lagde de mobiler som var ”snille” mot nettverkene. Men nå har dette blitt delt. I tillegg har mobiloperatørenes tjenester fått konkurranse fra en mengde app-produsenter, som heller ikke alltid tenker på hva som er best for nettverket.

- For 150 år siden eide AT&T egen skog for å ta ut telefonstolper. Den tiden for vertikal integrasjon er over, sier Støldal, som nok har lagt på et par tiår i dette tidsestimatet.

Han mener Telenor og andre mobilaktører kan bli nødt til å ta betalt for slik signalering hvis ikke økningen avtar.

- Dette er et industriproblem. Vi er opptatt av hvordan vi får økosystemet til å fungere sammen, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.