USA, EU og Japan ber WTO løse konflikten, som fort kan merkes blant forbrukerne.

- Konflikten er et eksempel på handelsspenningene og kampen om råvarene globalt. En kamp som bare vil fortsette i årene som kommer, mener seniorrådgiver i Det Norske Veritas, Henning Kristoffersen, som er medforfatter i boka «Kinas økonomi».

Han sier at Kinas behov for å kontrollere disse råvarene passer godt inn i landets plan for de neste årene om å bli et høyproduksjons- og høykonsumsland.

Ipod og elbiler

Striden står først og fremst om sjeldne jordmetaller, som benyttes i alt fra iPoder til elbiler og raketter.

Kina står for rundt 97 prosent av produksjonen i verden av disse 17 jordmetallene, og myndighetene i Beijing har satt en eksportkvote for i år på 30.000 tonn, det samme som ifjor, melder Reuters.

Dette er ifølge USA, EU og Japan for lite og fører til knapphet og kunstig høy pris. Det tvinger også elektronikkprodusenter til å flytte virksomheten til Kina for å få tilstrekkelig tilgang, mener kritikerne.

Forbrukere og arbeidere

- Både vanlige konsumenter og produsenter i EU og resten av verden kan bli skadelidende av konflikten, mener EUs handelssjef Karel De Gucht. Han hevder begrensningene strider mot internasjonale handelsregler.

USAs president Barack Obama sier saken mot Kina blir brakt frem for WTO av hensyn til amerikanske arbeidere.

- Vi må ta kontroll over vår fremtid. Vi kan ikke la en industri slå rot i noen land fordi de får lov til å bryte reglene, sa Obama tirsdag.

- Amerikanske arbeidere og forretninger må få like muligheter i den globale økonomien, understreker Obama.

- Bærekraft og miljø

Beijing aviser kritikken og fastholder at landet må begrense eksporten av hensyn til miljøet og innenlands etterspørsel.

Kinesiske myndigheter advarer mot å bringe saken inn for WTO og sier at landet nå vil ta sine forholdsregler.

- Vi beklager beslutningen deres om å klage til WTO. Vi forbereder oss aktivt på forsvare oss, og vi vil forklare vårt syn på saken, sier landets industri- og informasjonsteknologiminister Miao Wei.

- Av hensyn til miljøet og en bærekraftig utvikling, må Kina kontrollere forvaltningen av eksporten av disse jordmetallene. Vi mener at våre tiltak er innenfor WTOs regelverk, sier talsmann for utenriksdepartementet, Liu Weimin.

Godt forhandlingskort

Kristoffersen understreker at det er viktig for Kina å beskytte seg.

- Kina er som andre land mest opptatt av sin egen befolkning, og vil styre sin egen utvikling. Landet befinner seg i en krevende situasjon, det er et enormt land med enorme behov. Mellom 150 og 200 millioner kinesere lever på fattigdomsgrensen, understreker Kristoffersen.

Han sier at Kina har en klar ambisjon om å gå fra å være en produsent av billige konsumvarer til å bli en produsent av høyteknologi.

- Råvarer er svært viktig for Kina, og landet må selv importere mange råvarer. Nå sitter de på et godt forhandlingskort, men også Kina er avhengig av tillit og å ha en god balanse med sine handelspartnere, understreker Kristoffersen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.