I løpet av 2014 kommer nettbaserte tjenester til å ha gjort den personlige pc-en nærmest utdatert. Det skriver analyseselskapet Gartner Group i en fersk analyse. PC-en er ikke lenger senter i vårt digitale univers - heretter vil vi gå i bane rundt ulike skytjenester, der all vår informasjon ligger lagret, enten det er private bilder eller viktige jobbdokumenter.

Fordelene er enorme, men det er ikke uproblematisk å sende det dyrebareste vi har ut i et ukjent univers.

- Det er vanskelig å vite hvordan skytjenestene sikrer dine data, hvem som kan se dem, og hvor i verden de er lagret, sier direktør for Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.

Datatilsynets direktør er opptatt av at man må huske å rydde selv om man får ubegrenset med plass hos en del tjenester.

- Spør deg selv: Hvis mine data kommer på avveie, hvor mye er det som kommer på avveie? Det kan være lurt å slette filer man ikke trenger å ha i skyen lenger, sier Thon.




Global flyt - av din informasjon
Har du noen gang lurt på hvor dataene i din Gmail eller Hotmail er lagret? Hva med Facebook? Hvor mange land passerer de gjennom, og hvor mange av dem har, som Sverige, sikret seg mulighet til å tyvlytte? I en nettsky risikerer kunden at dataene flyttes rund der det er mest effektivt.

- Mange bedrifter må beroliges når det gjelder hvor dataene er, og hvem som har tilgang hvis de for eksempel skulle slette noe, sier Olav Råen i Microsoft Norge.

Han mener kontroll og tilgang er blant de viktigste temaene for store bedrifter, men at de mindre er mest opptatt av at nettskyen kan gi dem tjenester som før var forbeholdt giganter.

Råen mener Microsoft har en fordel i forhold til andre i at de kan bekrefte at norske data samles i Dublin. De har også laget en veiledning som sier hvem i bedriften som har rett til å jobbe med lagringen av dataene, samt hvilke krav de stiller til myndigheter før de eventuelt utleverer data. Selv om dataene ligger i Dublin har blant annet USA en del kontroll, fordi Microsoft er et amerikansk selskap.

Det norske skyselskapet Jotta stiller kanskje enda sterkere når det gjelder lagringssted for nordmenn - alt lagres i Norge. Men selskapet fokuserer foreløpig bare på privatbrukere, forteller Roland Rabben, som er gründer og dagelig leder i selskapet.

- Jeg har bare opplevd at kunder synes det er positivt at vi lagrer i Norge, sier han.

Alt i én kurv
Bruk av smarttelefoner, nettbrett og skytjenester er teknologisk mer avansert enn tradisjonell pc-bruk. Gjennom bruk av sosiale medier har mange blitt komfortable med å ta i bruk ny teknologi. Men som ofte ellers betinger den økte friheten som skytjenestene gir også mer ansvar hos brukeren.

Thon påpeker at de fleste får presentert brukervilkår på forhånd, men at de færreste leser og forstår disse. Dette kan få konsekvenser.

- Folks bevissthet må økes i forhold til dette, fordi det kan være vanskelig å skille seriøse og useriøse aktører, spesielt når det gjelder spesifikke tjenester for lagring av én type personlig innhold, som bilder, sier han.

Både bedrifter og privatpersoner oppfordres til å tenke over hva slags risiko de løper.

 

- Bruk av skytjenester, spesielt de hvor man laster opp eget innhold, krever at man forstår konsekvensene av bruken. Det er også viktig at brukerne får et bevisst forhold til egen sikkerhet, samtidig kan man ikke vente at alle skal være sikkerhetseksperter, sier direktør for ny teknologi i IKT Norge, Torgeir Waterhouse.

Det er også viktig å ikke plassere alt innhold i én kurv. Tilbydere av lagringstjenester kan forsvinne eller feil kan oppstå.

- Bruk sunn fornuft når du velger leverandør av nettlagring eller fotoalbum. Seriøse nettjenester lagrer jo sikrere enn vi klarer hjemme, men det beste vil nok alltid være å ha viktige ting flere steder, sier Waterhouse.

Megaupload.com er et eksempel på hvor galt det kan gå hvis man velger helt feil leverandør. Nettstedet ble trolig brukt til mye ulovlig fildeling, men en del av brukerne hadde lagret sine lovlige filer der. Da amerikanske myndigheter stengte nettstedet fikk de store problemer, og mange opplevde at store mengder data forsvant uten at det ennå har kommet til rette.

Ikke så fort...
Waterhouse tror Gartner har mye rett i sine analyser, men synes spådommene om at nettskyer skal overta for pc-ene våre kanskje er litt for kjappe.

- En tidligere direktør for det amerikanske Fremtidsinstituttet, Roy Amara, sa i det som senere ble Amaras lov at vi har en tendens til å tillegge ny teknologi for stor betydning på kort sikt og for lite betydning på lang sikt. Jeg tror nok det passer i dette tilfellet, sier Waterhouse.

Jobber med EU
Det norske Datatilsynet bruker mye tid sammen andre europeiske myndigheter for å regulere skytjenester slik at brukerne kan være tryggere.

 

EU jobber med et nytt lovforslag som skal omfatte sosiale nettverk og nettskytjenester. De er blant annet opptatt av at man skal kunne hente ut sine data fra tjenesten på en enkel måte.

- Forslaget om krav til dataportabilitet betyr at brukerne selv må kunne eksportere all sin informasjon fra en tjeneste. Både for å kunne veksle enkelt mellom konkurrerende tjenester, men også for å hindre at man blir låst til den tjenesten man begynte med først, sier Thon.

Gartners spådom er det nå finnes flere kraftige trender i folks bruk av digitale tjenester som gjør at bruken kommer til å aksellerere svært mye raskere enn man tidligere har trodd.

- Mange kaller dette etter-pc-æraen, men det handler egentlig ikke om å være før eller etter noe. Det handler om nye måter å bruke informasjon og tjenester på for å forbedre både arbeids- og privatliv, skriver sjafanalytiker Steve Kleynhans i Gartner Groups analyse.

- Kombinasjonen av disse trendene sammen med utbyggingen av mobilnett som gjør dem lettere å bruke, vil gjøre informasjonshåndtering mindre pc-sentrert. Ved å legge informasjonen i skytjenester åpner man for å gjøre den tilgjengelig flere steder og på flere typer enheter, sier Kleynhans.




1. Ansatte velger selv utstyr, også kalt "consumerisation"


2. Virtualisering


3. «Appifisering»


4. Selvbetjeningsskyer


5. Mobilisering

- Kombinasjonen av disse trendene sammen med utbyggingen av mobilnett som gjør dem lettere å bruke, vil gjøre informasjonshåndtering mindre pc-sentrert. Ved å legge informasjonen i skytjenester åpner man for å gjøre den tilgjengelig flere steder og på flere typer enheter, sier sjefanalytiker Steve Kleynhans i Gartner.



Les også:
Telenor risikerer 400 dager med usikkerhet
Kan Datatilsynet ha gjort en feil?
Departementsansatte skal hindres i nettspill
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.