To feil rammet fremleggelsen av selvangivelsen i går. Først ble mange stengt ute, fordi kapasiteten heller ikke i år var god nok, så kom meldingene om at flere hadde fått tilgang til en fremmeds konto, enn mann ved navn Kenneth.

- I og med at systemet brøt sammen ifjor blir skandalen større. Og det får en ekstra dimensjon når personopplysninger kommer på avveie, sier næringsminister Trond Giske om problemene som rammet Altinn i går.

Han var tydelig mest bekymret for at personopplysninger kom i gale hender, og noe mindre opptatt av køen mange opplevde.

-Jeg føler vi har gjort det vi kunne ha gjort, sier Giske om tiden etter at Altinn brøt sammen i mars i fjor.

Giske peker på at han har stoppet inntak av nye tjenester i Altinn for å unngå økt belastning og reorgansiert enheten for å klargjøre ansvaret, men han er ikke fornøyd med resultatet. I dag kunne han endelig

offentliggjøre rapporten Det Norske Veritas laget om Altinn, i kjølvannet av fjorårets problemer.

-Rapporten viser at situasjonen ved altinn ikke er god nok, sier Giske.

Han sier han ikke har fått meldinger om at prosjektet har manglet penger, så problemene har trolig andre årsaker.

- Jeg tror det blir en rudne i ettertid om jobben er gjort tilstrekkelig profesjonelt

han understreket at dette er svært alvorlig, fordi det går ut over tilliten til svært viktige systemer.

- Fundamentet for å digitalisere og bruke nettejenester er at folk er trygge på at opplysningene ikke kommer på avveie.Dette skal være blant det tryggeste, og det er helt uakseptabelt, sier han

Giske understreket imidlertid flere ganger at digitaliseringen av tjenester har gitt både enkeltpersoner og selskaper store fordeler, og spart store summer for det offentlige. Han mener hendelsene snarere bør føre til intensivering av arbeidet enn en nedtrapping.

Men han mener trusler mot personvernet er svært alvorlige.

-Hadde vi fått nyss om at det var en kalkulert risiko for personopplysninger på avveie så hadde det ikke vært aktuelt å legge det ut.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.