Mange ønsker seg bedre oversikt over egen økonomi, og det finnes flere nettjenester som lover å hjelpe til med dette.

Men velger du feil strategi kan det føre til en solid minus på kontoen. Nå advarer nemlig Finanstilsynet mot en rekke såkalte ”budsjettverktøy”. Flere av disse ber deg overlevere påloggingsinformasjon til nettbanken før de kan hjelpe deg.

- Vi tar ansvar for sikkerheten i nettbanken, men hvis kunden med viten og vilje gir bort innliggingsinformasjon, kan de ikke kreve at banken tar ansvaret, sier informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken.

Ansvarlig og nedstengt
Finanstilsynet advarer om at kunder som benytter slike tjenester kan måtte dekke eventuelle tap selv, og risikerer at nettbankkontoen stenges ned. De påpeker at banken også har et aktivt ansvar for å hindre uatorisert bruk av kontoene, men at det ikke foreligger noen presendens fra tidligere erstatningssaker av denne typen. Dermed mener Finanstilsynet at ansvarsforholdet er uklart, men at kundene risikerer å måtte dekke tap.

Det å dele påloggingsinformasjon med andre er nemlig brudd på avtalen med bankene. Dette bekrefter Anderson – dette er grovt uaktsomt, og dermed brukernes ansvar.

- Å gi bort innloggingen til kona skal man heller ikke gjøre, men til en ekstern tredjepart er det helt kritisk, sier Anderson.

Anderson forteller at Skandiabanken har oppdaget at noen av deres kunder har brukt slike tjenester, og de har derfor advart brukerne og forsøkt å få budsjett-tjenestene til å endre praksis, så de ikke ber om innloggingsopplysninger. Skulle noen miste penger på denne måten vil det trolig kunne spores i bankens systemer at de har brukt tjenesten. Foreløpig kjenner ikke Anderson til noen konkrete saker der folk har blitt svindlet.

Sensitiv informasjon
Et viktig poeng er at disse tjenestene henter ut og lagrer informasjon om svært mye av livet ditt.

- De ser hvor mye penger du har, hva slags lån du har og hvor du har brukt penger, påpker Anderson.

Disse opplysningene kan misbrukes, enten av tjenesten selv eller hvis tjenesten skulle bli hacket. Anderson mener det er mindre problematisk hvis man selv henter ut betalingsoversikter fra nettbanken, og legger dem inn i et annet budsjettsystem, men man må se an hvem man deler med.

- Vi vil fraråde enhver bruk av slike tjenester, spesielt der man må gi bort innloggingsinformasjon. Men man skal også være forsiktig med hvem man gir andre typer informasjon, sier Anderson.

Skygg banen!
Han påpeker at det også finnes nettsteder der man blir bedt om pinkoden til bankkortet når man skal betale.

- Når man blir bedt om koder på andre nettsteder enn banken, er det bare å skygge banen, sier han, og understreker at dette ikke gjelder sikker netthandel der man har egne passord til dette formålet.

Han påpeker at Skandiabanken nylig lanserte en ny og forbedret versjon av egne budsjettverktøy, og at flere andre banker har gjort det samme. Disse verktøyene er interne, og de kan man bruke uten å risikere ansvar for nettbankran.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.