Seriegründeren Dalton Caldwell mente han hadde fått oppmuntrende tilbakemeldinger fra Facebook. Og han håpet å få strategisk støtte for sin app bygget på Facebook-plattformen da han i sommer fikk et møte med en rekke sjefer i gigant-selskapet. Men i løpet av møtet ble det ifølge Caldweel klart at Facebook ikke lenger så på produktet hans som et nyttig tillegg til Facebooks økosystem. Facebook hadde en annen agenda – de mente Caldwells produkt konkurrerte med Facebooks nylig offentliggjorte App Center-planer. Det var ikke ønskelig, skriver Caldwell i sitt blogginnlegg.

Trussel
Facebook tilbød derfor Caldwell å kjøpe selskapet, for å legge ned produktet og be hans folk jobbe på Facebooks App Center.

Caldwell oppfattet dette som en trussel.

- Teamet ditt ser ikke ut til å forstå at det å være en ”god forhandler” ikke er det samme som å antyde at du vil ødelegge noens business bygget på deres ”åpne plattform”, skriver han, adressert til Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

Ifølge Caldwell er ikke hans opplevelse enestående – snarere en systematisk strategi for Facebook. Selskapets jakt på nye annonsekroner betyr ifølge ham at de stadig måker unna utviklere som har valgt å satse på utvikling for Facebooks plattform.

Problematisk symbiose
Slike konflikter er slett ikke noe nytt, og en liknende situasjon er under oppseiling i Twitter-nettverket, der tredjepartsapplikasjoner som Flipboad risikerer å bli skviset av ny Twitter-funksjonalitet.

Les mer om Twitter-konflikten på Allthingsd.com

Selskaper som Twitter, Facebook, Apple, Google og Microsoft er avhengige av at andre utviklere lager programmer for deres plattformer. En viktig grunn til at Iphone utkonkurrerte Nokias smarttelefoner var den enkle tilgangen til et mye bredere utvalg apps, og appene gir også store inntekter til plattformene. Spillselskapet Zynga skal for eksempel ha stått for 19 prosent av Facebooks inntekter første halvår i fjor, en andel som nå har falt til 14 prosent, skriver Techcrunch.com .

Plattformeiere og uavhengige utviklere kan altså leve i en slags symbiose, men det kan lett bli konflikter når moderselskapet ønsker å gå inn på nye områder og ta de mest attraktive posisjonene selv. Slike konflikter har for eksempel gjort at Amazons app på Iphone ikke lenger lar deg kjøpe bøker, fordi Apple ønsker alt slikt salg via egen butikk, der de får en andel på 30 prosent av alt salg. Slike konflikter gjelder også maskinvareprodusenter, og når Microsoft nå planlegger å lage egne nettbrett basert på Windows er dette neppe nyheter som skaper jubel hos deres partnere i HP og Dell.

- Personlig har jeg besluttet å aldri mer skrive en kodelinje for gjennområtne plattformer som Facebook og Twitter. Jeg har lært min lekse, skriver Caldwell.

Caldwell mener fremtidens sosiale nettverk vil bestå av flere mindre nettverk som fungerer sammen, og at de vil kjenne sin rolle som infrastruktur.

Hva skulle FAcebook gjort?
Flere amerikanske medier har gjengitt brevet, foreløpig uten noen kommentar fra Facebook, men Alltingsd.com gjengir kommentarer fra diskusjoner på YCombinator.

- Jeg forstår ikke hva du mener Facebook har gjort galt. De planlegger å gå inn på dette feltet med sin teknologi og sine folk. Som en hyggelig gest har de tilbudt å ansette deg/kaste masse penger etter deg. Hva ønsker du at de skulle ha gjort? Ikke konkurrere med deg, fordi du er en vakker snøkrystall?, spør en bruker som kaller seg ”tijc”.

Caldwell mener fremtidens sosiale nettverk vil bestå av flere mindre nettverk som fungerer sammen, og at de vil kjenne sin rolle som infrastruktur. Han var ikke interessert i å bli ”ansatt-kjøpt-opp”, og har heller valgt å endre sitt fokus og satse på et annet produkt.

Les også: Angry Birds skremt av Facebook

Fem "internett-raketter" har tapt mer enn Facebook (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.