Hjemmekontor er et hett tema på mange arbeidsplasser, og et svært vanlig tema når nye folk skal ansettes. Men en del arbeidsgivere holder igjen, kanskje av frykt for at ansatte tar seg flere pauser og produserer mindre hvis ingen ser dem. Men en studie fra Standford-universitetet kan tyde på hjemmekontor kan ha svært positive effekter, skriver Wired.com.

Les også: - Krever frihet med hjemmekontor

Studien
Forskergruppen har studert effekten av hjemmekontor, og hevder at dette er første gang noen har målt dette på en vitenskaplig måte, med tilfeldig utvalg og kontrollgruppe.

De tok utgangspunkt i Ctrip, et kinesisk reiseselskap med 13.000 ansatte, der 255 ansatte hadde meldt interesse for å jobbe hjemmefra. Disse fyllte visse krav, nemlig tilgang på bredbånd hjemme, fartstid i selskapet over seks måneder samt et eget rom hjemme som de kunne jobbe uforstyrret fra. Arbeidet besto hovedsaklig i å ta telefoner for reiseselskapet.

De ansatte som ønsket hjemmekontor ble delt i to etter fødselsdato, og halvparten fikk jobbe hjemmefra fire av fem dager i uken. Resten måtte fortsette å jobbe fra kontoret, men alle fulgte samme skift.

Resultatene var svært oppløftende:



  • Produktiviteten økte 13 prosent


  • Av dette utgjorde færre pauser og færre sykedager 9,5 prosentpoeng


  • Ren produktivitet i tiden de ansatte var aktive økte med 3,5 prosent - trolig på grunn av mindre støy.


  • Halvering av andelen som sluttet i selskapet blant de som fikk jobbe hjemmefra.


  • Langt høyere jobbtilfredsstillelse blant dem som jobbet hjemmefra.

Svært lønnsomt på tre måter
Hvis man stoler på disse tallene kan det være særdeles mye å spare på hjemmekontor for en del bedrifter. S

elskapet som deltok i studien opplevde at rundt halvparten av deres ansatte sluttet hvert år - noe som visstok ikke er eksepsjonelt høyt for selskaper der mange jobber med kundestøtte via telefoni Kina.

Men rekruttering og opplæring ga selskapet svært høye kostnader, estimert til 2000 dollar per hode, noe som tilsvarer seks månedslønner i selskapet. En halvering av gjennomtrekket er derfor en svært stor gevinst. Videre var selskapet bekymret for økende utgifter til kontorplass, og i selskaper der man ikke har fast plass kan hjemmearbeid åpne for kutt i kontorleien.

Les hele studien fra Stanford her: Does working from home work?

Les også: - Krever frihet med hjemmekontor

Ekstremt hjemmekontor

Kjøper seg ekstra fri fra jobben (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.