Du kan følge artikkelforfatterne på Twitter:

Knapt noen gang har verdens forventninger til et nytt produkt vært så store som til Apples Iphone 5. Lanseringen av Iphone 4S var en skuffelse for mange, på grunn av få endringer av maskinvaren. Man hadde forventet en Iphone 5, og nå får man det.

Det som nå presenteres i San Francisco må kunne sies å være en uvanlig stor oppgradering av Iphone, et produkt som vanligvis bare endres litt for hver ny generasjon.

- Vi har oppgradert hvert eneste aspekt av Iphone 5. Alt er forbedret, sier produktsjef i apple Phil Schiller fra scenen i San Francisco.

Les også: Vanvittig skryt - utrolig mye å skryte av

Mye tynnere
Som ventet presenterte Apple Iphone 5 nå i kveld. Og den ser akkurat ut slik man hadde ventet. I likhet med Iphone 4 og 4S har den et kabinett laget i aluminium og glass.

Iphone 5 er 7,6 mm tykk, 18 prosent tynnere enn Iphone 4S. Den veier også 20 prosent mindre.

Skjermstørrelsen er som ventet økt til fire tommer stor med 1136 x 640 bildepunkter.

- For første gang noen sinne har vi økt størrelsen på skjermen. Ved å gjøre den høyere, men ikke bredere, blir det fremdeles mulig å bruke den komfortabelt med en hånd, sier sjefsdesigner Sir Jonathan Ive.





Som håpet har Apple også en ny type skjerm hvor panelet, beskyttelsesglasset og berøringslaget er lagt sammen. Det gir mindre gjenskinn i skjermen og noe skarpere bilde.

Apple har laget nye versjoner av alle sine standardprogrammer for å passe den nye skjermen.

Salgsstart
Apple åpner for forhåndsbestilling av den nye iPhonen allerede på fredag 14. september, og den skal være i butikkene 21. september, som ventet. Dette gjelder ni land, men ikke Norge. Allerede neste måned vil imidlertid salget starte i ytterligere 20 land, og erf#229smessig vil dette bety at Iphone 5 lander i Norge i oktober.

- Dette vil bli vår raskeste telefonutrulling noensinne, sier Schiller.

Prisene blir de samme som for Iphone 4S, fra 199 til 399 dollar i USA, for ulike varianter.

LTE
Iphone 5 får de raskeste modemene for mobilt bredbånd. De tekniske standardene er HSPA+, DC-HSDPA og LTE.

Apple har laget en brikke for LTE som skal støtte alle standarder, i tillegg til dynamiske antenner som kan brukes til ulike frekvenser. Dette betyr at Iphone 5 kan brukes i «alle» LTE-nett, bare den programmeres for det. Men Apples presentasjon er ganske upresis her.

Iphone 5 kan nemlig ikke brukes til alle LTE-nett. Apples nye fellesbrikke for LTE støtter ikke alle frekvenser, og de norske LTE-nettene, som hovedsakelig vil ligge på 2600 MHz, er ikke støttet av Iphone 5. Netcom har noen antenner som bruker 1800 MHz til LTE, men disse er det ganske få av.

Inntil videre får norske Iphone 5-kjøpere nøye seg med turbo-3G på 21 mbits.

Støtten for trådløst nettverk er inntil 150 Mbits.

 

Kamera
Iphone 5 får et åtte megapiksel kamera. Ut fra presentasjonen virker kameraet veldig likt det som står i Iphone 4S, men skal blant annet ha bedre ytelse i lite lys.

Det skal gå 40 prosent raskere å ta et bilde enn før og fargene skal være mer presise enn på Iphone 4S.

Bildestrøm som vi allerede kjenner fra Icloud får en oppgradering hvor man også kan dele bildestrømmen med andre brukere, ikke bare mellom egne Apple-enheter.

- Bildene dere ser her under presentasjonen er selvsagt originale, sa produktsjef Phil Schiller under presentasjonen. Kommentaren var et spark til Nokia som for en uke siden ble fersket i å ha manipulert eksempelbildene som skulle vært tatt med Lumia 920.

En ny bildefunksjon er panorama, som setter sammen en rekke bilder til ett digert bilde.

Videoopptak er i full HD med ansiktsgjenkjenning og bildestabilisering. Viktigere er det at frontkameraet nå er 720p HD-oppløsning. Mange vil også sette pris på at man kan bruke Facetime videotelefoni også over mobilnettet nå.

Ny kontakt
Også ventet var det at Apple skulle introdusere en ny kabelkobling i Iphone 5. Denne kommer også og har fått navnet LIghtning. Den har åtte ledere og er 80 prosent mindre enn den 30-pinners koblingen Apple har brukt til nå.

- Vi må fortsatt ha denne kontakten, selv om vi flytter mer og mer over til trådløs kommunikasjon, sier Schiller.

Apple vil levere overganger sammen med Iphone 5 og sier de samarbeider tett med tilbehørsprodusentene om å gjøre overgangen best mulig.

Det kommer også store nyheter på programvarefronten, men disse har vært kjent en stund allerede.
Les om dem her: Ingen ny Iphone i sommer

En spennende og litt skremmende funksjon i Safari er imidlertid muligheten til å åpne de samme nettsidene som man har åpen på en annen Apple-enhet. Så om du surfet på telefonen på bussen hjem kan du få opp de samme fanene på Ipad-en når du kommer hjem. Men denne funksjonen kan også ha et kinkig personvernaspekt. I hvertfall er privatlivaspekt.

Tjenesten Passbook bør kunne bli populær om den får bred støtte. Det er en tjeneste for å ta vare på kvitteringer, billetter, rabattkuponger og andre smådokumenter man ikke vil glemme, men som tar opp plass i lommer og lommebøker.

Siri har også fått en oppdatering, som tidligere beskrevet. Man kan spørre henne om flere typer informasjon nå og hun kan utføre flere oppgaver for deg. Som å la deg diktere Facebook-oppdateringer.

Ios 6 kan lastes ned til alle tidligere utgaver av Iphone fra og med Iphone 3GS fra 19. september.

Prosessor
Apple har laget en ny prosessor for Iphone 5, A6. A6 er dobbelt så rask som A5 (Iphone 4S), også innenfor grafikk. Selve brikken er også 22 prosent mindre, noe som gir mer plass til andre komponenter.

Batteritiden skal være 255 timer standby per lading og åtte timer taletid.

Se bildeserie fra lanseringen her.

Nye hodetelefoner
Det viste seg også at et løst rykte om nye hodetelefoner var sant. De nye hodetelefonene har fått navnet Earpods og er fullstendig redesignet.

Apple har solgt 600 millioner av sine ikoniske hodetelefoner hittil.

De nye hodetelefonene får en retningshøyttaler som «skyter» lyd inn i øregangene dine. De er av typen som kalles in-ear, hodeletelefoner som ligge inne i øregangen. Men ifølge Apple skal de ikke blokkere ut like mye lyd og gi den samme «boblefølelsen» som andre in-ear hodetelefoner.

Nyhetene fra Apple har fått Apple-aksjen til å hoppe på Wall Street.