Det siste halvåret har slett ikke vært bra for aksjekursen i sosiale medier, og det vises tydelig på Forbes' årlige liste over de 400 rikeste personene i USA.

Målt i dollar har fallet gått verst utover en av de som hadde mest å tape - Facebooks Mark Zuckerberg. Han har personlig tapt 8,1 milliarder dollar det siste året, ifølge Forbes. Men for en 28-åring som har hoppet av studiene er det fremdeles respektabelt å sitte på verdier for 9,4 milliarder dollar.

Rik enke
Han blir imidlertid passert av en nykommer på listen, Laurene Powell Jobs , enken etter Apple-gründer Steve Jobs. Hun styrer verdier for 11 milliarder dollar og er dermed nummer 28 i USA og nummer 100 i verden, ifølge Forbes lister. Blant kvinnene i Silicon Valley er hun den aller rikeste.

Hun kontrollerer Steven P. Jobs Trust, som er største eier i Disney, med 7,7 prosent av aksjene. Jobs ble storeier i Disney da han solgte Pixar til dem, og denne aksjeposten er verdt 6,9 milliarder dollar, nesten dobbelt så mye som Jobs aksjer i Apple.

Laurene og Steve møttes i 1989 og giftet seg to år senere.

Sosialt tap
Mens Apple har gjort det bra på børsen det siste året har sosiale medier generelt falt kraftig. Facebook-kursene er nær halvert, og det har flere enn Zuckerberg fått merke. Med-gründer i selskapet, Dustin Moskovitz, fikk formuen barbert med 800 millioner dollar, til 2,7 milliarder, men er fremdeles den yngste på topplisten i USA. Facebooks første styreleder og serie-gründer Sean Parker falt også 800 millioner dollar, til 1,3 milliarder dollar.

Slik har aksjekursen utviklet seg:
GRPN Chart

GRPN data by YCharts


(Forbes brukte kursene fra 24. august i år. Facebook har gått noe opp etter dette).

Falt 75 prosent
Også tre andre som var på fjorårets toppliste har fått merke Facebook-nedturen, men ingen av dem har falt så bratt som Zynga-sjef Mark Picus. Hans faller ut av listen etter å ha tapt 1,2 milliarder dollar på et år, og sitter igjen med "bare" 760 millioner dollar etter tap både på Facebook og Zynga.

Nettkupongselskapet Groupon har gjort det enda dårligere enn både Zynga og Facebook det siste året, og dermed faller styreformann Eric Lefkofsky ut av listen, etter å ha debutert i fjor. Han har fremdeles litt over en milliard dollar, mens toppsjef Andrew Mason og direktør Brad Keywell bare var milliardærer på papiret en kort periode, før aksjekursen stupte 75 prosent. Begge er nå godt under en halv milliard dollar.

Les også: Bill Gates fortsatt på rikingtoppen i USA

<b>Norges suverent rikeste</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.