En mann iført klær kjøpt på Crips´utsalg i South Central LA går ned på ett kne, bøyer hodet, flasher tatoveringene, og løfter en liten eske over seg som om det var en pokal. Fem meter foran ham står en kvinne og tar bildet han poserer for. Bak ham er Apple-butikken i Santa Monica, på den venstre siden en kø, på den høyre siden en baby i en bærekurv hvis ankomst burde være mannens største øyeblikk. Men det ser ikke slik ut nå.

Det er bare lanseringen av en Iphone som får voksne mennesker til å oppføre seg slik.

Med andre ord er det et nytt år, og en ny Iphone er i handelen. Hva byr den på?

Vel, den er knapt én centimeter lengre. Den er 20 prosent lettere, og 18 prosent tynnere enn forgjengeren. Alt dette merkes umiddelbart. Etter å ha brukt den en stund føles forgjengeren, tør man si det, irriterende stutt og gammeldags ut, samtidig som byggekvaliteten fortsatt kjennes bra.

Størrelsen er med andre ord forskjellen på iPhone 5 og forgjengerne.

Nedtur nummer én
Så kan man lete etter noen feil, og det er lett. Det største problemet er at iPhone 5 kommer med en ny type ladekabel. Som tidligere er det en usb-kobling i den ene enden, men i den andre er det en helt ny kobling kalt Lightning (akkurat som om vi går rundt og gir navn på kabler og dingser). Den er liten, tynn og erstatter kabelen som har vært brukt på iPhoner og iPoder gjennom snart ti år. Apple mener den forrige koblingen var gammel, tok opp for stor plass, og dermed var moden for utskifting. Man kan si det er et dristig trekk, for med den endringen unyttiggjøres millioner av dokkbaserte høyttalere, stereonalegg og ekstra ladekabler folk gjennom årene har anskaffet seg til hus og kontor.

Dette er helt klart et irritasjonsmoment med iPhone 5, og Apple mister glatt goodwill med endringen.

Nedtur nummer én.

Nedtur nummer to
Nedtur nummer to: Kartfunksjonen. Strengt tatt er dette som følge av et nytt operativsystem kalt iOS6, men operativsystemet kommer som standard med Iphone 5. Og dermed ryker gode, trygge, trofaste Google Maps ut, og erstattes av Apples egetutviklede karttjeneste.

På DNs tester i San Francisco, Los Angeles og New York fungerte Apples kart-app ganske så bra. For første gang i Iphone-historien er det innebygd stemmestyring med gps-funksjon, noe Googles Android-system har hatt lenge. Og som kartleser i USAs største byer fungerer dette så bra man kan forvente.

Bare synd at Apple ikke har brydd seg om resten av verden ennå. Da Iphonen kom for fem år siden, var Apple og Google fjortiser, sikre på at de var hverandres livs store kjærlighet, og delte alt. Nå er de tydeligvis over 40, har vært skilt et par år, og det eneste de er enige om er at den andre parten er verdens største dust.

Derfor er velfungerende Google Maps kastet ut av iPhone. Google hinter om at de vil komme med en egen app, men sier ikke når. La oss håpe det skjer snarest. Apple sier deres kart-app vil bli bedre etterhvert som flere bruker den, og på den måten hjelper til med å bygge opp den enorme databasen som tross alt trengs for å komme i nærheten av å konkurrere med Googles kart. Vi får se.

Opplagte svakheter, men...
Men om man klarer å se forbi de opplagte svakhetene, er det mye fint å få øye på.

Det følger med nye hodetelefoner, som ser morsomme ut, og låter hakket bedre enn før, selvom plastikkfølelsen fortsatt er tilstede. Folk som liker musikk på nivåer over bakgrunnstøy trenger fortsatt ikke stagedive av glede, men til å være standardversjon er det en klar forbedring.

Det finnes visstnok rundt 700.000 apper for iPhone, og de fungerer akkurat som før på iPhone 5. Per nå utnytter de ikke den større skjermen, men er det noen som er innovative, er det app-produsentene. Her vil ting skje. Telefonen er som nevnt rundt én centimeter høyere, og det er skjermen som har fått nytte av veksten. Sidelengs gir den mulighet til å se bilder og filmer i widescreen, men det er mer interessant hvor mye mer man ser av innholdet, enten man surfer på nett eller leser Twitter, ved å holde mobilen rett opp og ned. Skjermen er akkurat like skarp som hos forgjengerne 4 og 4S.

En annen stor nyhet er at iPhone endelig kommer med muligheten for 4G/LTE. Problemet ser ut til å være at iPhone 5 opererer på en frekvens som norske operatører så langt ikke er veldig glad i, og om det er Apple, operatørene, eller reguleringsmyndigheter som har skylden, spiller ingen rolle for oss forbrukere.

Mobilen er utstyrt med en ny prosessor, og for brukeren betyr det at alt går raskere, som å starte apper, skrolle opp og ned sider, og så videre.

I utgangspunktet bruker Apple samme kamera på baksiden av iPhone 5 som på 4S. Men takket være litt tweaking og den raskere prosessoren, tåler kameraet å ta bedre bilder i dunkelt opplyste lokaler enn før, til glede for all verdens bar- og restaurantgjester som inntil nå har blitt blendet av den irriterende innebygde blitsen hver gang en drink eller matrett kommer på et bord.

Skjønnheten ligger som kjent i øyet som ser, men man trenger ikke rare gangsynet for å se at iPhone generelt er den lekreste av mobiler. iPhone 5 er intet unntak. Til å begynne med ser den bare litt strukket ut, men man skal ikke ha brukt den lenge før man merker at forgjengerne iPhone 4 og 4S virker litt gammeldagse. I det man løfter den opp og holder den i hånden, kjennes den riktig. Du kjenner rett og slett at det ikke er juggel du holder i hånden. Baksiden domineres av aluminium, og det medfører to ting: den blir varmere enn forgjengeren når den jobber hardt, for eksempel med å laste ned musikk, og den ser stiligere ut. Lettere, mindre fettflekker, og man kjenner en tydelig forskjell på foran og bak når man henter den opp fra bukselomma.

Bedre versjon
Hæ? Var det alt? Skuffende! Slik konkluderte både utenlandske og norske forståsegpåere som jobber som analytikere, teknobloggere, turgåere og hos teleoperatørene da iPhone 5 ble lansert.

Likevel vil iPhone selge i millioner på få dager, og strengt tatt har vel ikke Apple funnet opp kruttet hver gang de har lansert en mobil. De har bare gjort en bedre versjon enn forgjengeren. Akkurat som nå.