Har du tenkt deg på storbyferie i vår? I så fall er det smart å pakke smarttelefonen riktig, i likhet med kofferten.

Så å si alle apper – i hvert fall de vi har valgt ut her – bruker telefonens internettilkobling. Når man er i utlandet er dette ofte veldig dyrt. Det kan lønne seg å sjekke med mobiloperatøren om de tilbyr egne fastprispakker for data i utlandet. Da kan man med behersket bruk slippe greit unna, spesielt på kortere turer.

Mobiloperatørene skal også ha en kostnadskontroll som gir deg beskjed på tekstmelding dersom du er i ferd med å overskride en gitt grense. De fleste av de tjenestene vi har valgt ut her bruker beskjedne mengder data.

Siste tips før turen er å laste ned operatørens egen app for å vise fakturastatus.

Vi har kun valgt ut apper for Iphone og Android-telefoner i denne oversikten, siden disse to dekker over 90 prosent av smarttelefonmarkedet i Norge.

Tolk

Lokalbefolkningens entusiasme for engelsk er svært varierende rundt om i verden. Heldigvis finnes det gode apper for oversettelser på markedet.

 

Google Translate – Gratis app som krever internettforbindelse. Oversetter mellom 65 språk. Google Oversetter kan også si ordene du har oversatt over høyttaleren. For enkelte språk støttes også håndskriftgjenkjenning og for en del asiatiske språk kan man ta bilde av tekst og få den oversatt.

QuickDic Offline Dictionary – (Android) Oversetter mellom færre språk enn Google, men om du er habil i engelsk kommer du langt. Krever ikke internettforbindelse.

Translate Professional – (Iphone) Bygger på Google Translate, men har en del ferdige oversettelser lagret uten at man trenger nettilkobling.

En rekke rene reiseparlører mellom enkeltspråk finnes også i både gratis- og betal-utgaver.

Transport og vær

I denne kategorien har vi ikke konkrete app-tips, ettersom tjenestene normalt er svært lokale. De fleste nordmenn med smarttelefon har allerede værtjenesten Yr.no installert. Denne fungerer over hele verden. Men i tillegg er det fornuftig å installere en lokal værmeldingstjeneste. Selv om disse ofte er på lokalt språk er de fleste symbolene selvforklarende.

Det samme gjelder transportnett. Ikke alle utenlandske byer har en like god tjeneste som Ruter, men det finnes linjekart og ruteplanleggere tilgjengelig for alle større byer til både Apple og Android.

Anbefalinger

 

Vil du finne de beste restaurantene, museene og opplevelsene der du er? Det er det mange som vil hjelpe deg med. Også her kan det lønne seg å søke opp lokale anbefalingstjenester, men mange av de største dekker de største byene over hele verden.

I tillegg til tjenestene vi har valgt ut kan man søke etter «city guide <bynavn>» i App Store eller Google Play for å finne tradisjonelle reisehåndbøker i elektronisk utgave. Disse krever ofte ikke nettilkobling.

TripAdvisor – Verdens største database for brukergenererte omtaler. Dekker hoteller, restauranter og opplevelser.

Around Me – En bra tjeneste for å finne det beste eller nærmeste i ulike kategorier. Fungerer ikke like godt overalt, men i europeiske hovedstader er tjenesten bra.

Yelp – Tjeneste som fungerer veldig godt i USA. Mest fokus på mat og drikke, men dekker annet også. Krever gratis medlemskap.

Her er jeg!

 

Det er ikke alltid hele reisefølget vil gå i hælene på hverandre hele tiden. I en fremmed by kan det være praktisk å bare sende de andre en sms eller e-post med nøyaktig posisjon til hvor man befinner seg, så er det bare å navigere dit etter kartet.

For Android-brukere anbefaler jeg Here I Am, en gratis app som kan bruke både sms og e-post til å sende ut din posisjon.

På Iphone finnes det også flere apper som gjør dette. Ett eksempel er Here’s My Location.

Navigering

 

Alle smarttelefoner har innebygget navigering gjennom Google Kart og Apple Kart. Men disse tjenestene krever en aktiv nettilkobling for å fungere. Det finnes også mange tjenester som ikke krever nettilkobling, men som krever at kartene lastes ned på forhånd.

Jeg anbefaler å prøve Navfree, en app helt uten kostnader som har kart til de aller fleste regioner.

I tillegg finnes mange kjente og mindre kjente navn innen navigering tilgjengelig, men de fleste har kostnader knyttet til bruk og nedlasting av kart. Enkelte tjenester kan koste deg 500 kroner eller mer. Normalt er dette unødvendig for en storbyferie, men det kan være en nyttig investering for bilferier.

Test alltid ut navigeringsappen på forhånd. Dersom du vil ha en annen halvveis i besøket kan det bli kinkig å laste ned store mengder kart på et dårlig trådløst hotell-nettverk.

Les også:
- Nå kan du kjøpe apper på mobilregningen
- Uforståelig at nettsiden har sluppet ut på nett
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.