Trond Werner Hansen (36) var i ferd med å gi ut plate i USA da Opera Software saksøkte ham for 20 millioner kroner. Han måtte legge musik karrieren på is for å håndtere søksmålet, og bor nå hos venner og familie. Her er han på øving på øvingshotellet i Oslo sammen med venner, Remi Mosand på trommer og Aron Jørgensen på gitar.

Saksøker eksdesigner for 20 millioner

Trond Werner Hansen (36) var en av Opera Softwares toppdesignere. Nå saksøker det norske nettleserselskapet ham for å ha lekket forretningshemmeligheter til en konkurrent.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

En kamp mellom to av verdens største nettlesere, norskeide Opera og amerikanske Firefox, kan koste den norske musikeren og produktdesigneren Trond Werner Hansen (36) dyrt.

Da Hansen på et morgenmøte hos Firefox-eier Mozilla ifjor sommer presenterte nye ideer for hvordan nettleseren skulle se ut i fremtiden, gikk alarmen hos Opera Software i Norge. Opera mener Hansen har tatt med seg forretningshemmeligheter fra Opera og delt dem med konkurrenten, og har saksøkt Hansen for 20 millioner kroner.

– Det er både trist og uforståelig, sier Trond Werner Hansen.

Ommøblering
Siden slutten av 1990-tallet og frem til høsten 2010 jobbet han tilsammen mer enn åtte år for Opera Software. I 2012 var han tilknyttet Firefox som konsulent.

Konflikten står om tilsynelatende små justeringer i nettleserne, slik som ommøblering av søkeknapper og plassering av brukernes favoritter.

Opera Software  • Opera Software ble etablert av Jon S. von Tetzchner og Geir Ivarsøy i 1994.
  • Opera lager nettlesere til blant annet datamaskiner, mobiltelefoner og spillkonsoller.
  • Anses å ha rundt 250 millioner brukere på verdensbasis.
  • Verdsettes til rundt 4,5 milliarder kroner på Oslo Børs.


Opera Software mener at Hansen har tatt med seg kunnskap som er Operas eiendom og delt det med konkurrenten, kommer det frem av dokumenter sendt til tingretten. Opera viser til at Hansens presentasjon hos Mozilla ble filmet og havnet på nettsidene til en rekke teknologiaviser og -blogger.

Trond Werner Hansen sier dette var ideer han først delte med Opera, og deretter med Mozilla.

– Da jeg sluttet i Opera, følte jeg ikke at mine ideer bar frukter, og det varslet jeg også ledelsen om. Jeg er en veldig kreativ person, og jeg opplever at mine ideer hadde verdi. Jeg ville gjerne at mine ideer skulle nå frem til brukerne, sier han.

Ideene stammet fra en periode der han ikke var tilknyttet Opera og syslet med planer om å utvikle en egen nettleser, forteller han. En avtale om å lage denne nettleseren i regi av Opera ble ikke noe av. Han ble litt senere engasjert som konsulent for selskapet.

– Disse ideene mine ble aldri solgt eller overført til Opera. Jeg har hele tiden hatt et bevisst forhold til hva som er å anse som Operas eiendom og hva som er min.

Opera-sjef Lars Boilesen vil ikke kommentere saken, og viser til advokat Ole E. Tokvam i Bing Hodneland

 

Lojalitet og konfidensialitet
Opera Softwares advokat ønsker ikke å kommentere detaljer i saken.

«Hansen har tidligere vært engasjert som konsulent i Opera Software asa. Opera Software asa er av den oppfatning at Hansen i ettertid har opptrådt i strid med sine kontraktsforpliktelser blant annet når det gjelder lojalitet og konfidensialitet», skriver Operas advokat Ole E. Tokvam i Bing Hodneland i en epost til DN.

«Da dette er en rettstvist som skal behandles for domstolene, ønsker ikke Opera Software asa av respekt for rettens behandling å gå inn på detaljer knyttet til bakgrunn eller partenes standpunkter», skriver Tokvam i en epost til DN.

«Dere har varslet en erstatningssum på 20 millioner kroner. Hva er bakgrunnen for dette kravet?»

«Det anses ikke hensiktsmessig grunnet den forestående behandling i retten å gå nærmere inn på bakgrunnen for kravet eller størrelsen på dette», skriver Operas advokat.

– Min klient mener han ikke har gjort noe galt, sier advokat Gisle Edvard Årnes i Advokatfirmaet Steenstrup Stordrange.

– Det foreligger hverken ansvarsgrunnlag, økonomisk tap eller årsakssammenheng. Vi tar Operas juridiske begrunnelser til etterretning, men vi er fundamentalt uenige i både faktum og jus, sier Årnes.

Musikkariere på vent
– Dette er blitt en enorm belastning for meg. Både økonomisk, arbeidsmessig og min «well being», sier Trond Werner Hansen.

Da varselet om søksmål kom ifjor sommer, måtte han legge musikkarrieren på vent. En planlagt albumlansering ble utsatt, og han måtte reise hjem fra USA og flere kunstprosjekter. Nå bor han hos venner og familie, og selger unna eiendeler for å finansiere livsopphold.

– Jeg sitter igjen med så mange spørsmål. Hva er det Opera mener de har eierskap til. Og hvorfor?