– Vi har sett en gledelig nedgang de siste årene, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finans Norge, hovedorganisasjonen for finansnæringen i Norge.

I fjor tapte norske banker 135 millioner på kortsvindel, mens det i 2010 ble rapportert inn tap på rundt 200 millioner. I inneværende halvår er det en klar tendens til at tapene vil reduseres ytterligere.

Innføring av chip på bankkortet og antiskimmingsutstyr i minibankene er hovedårsakene til at omfanget av kortsvindel blir stadig mindre. I fjor utgjorde kortsvindel rundt 0,017 prosent av den totale kortbruken.

For inneværende år er det ikke kommet noen offisielle tall ennå.

– Derfor er det også vanskelig å si noe om utviklingen i år, sier Osland til NTB.

Skjuler pinkoden
Folk er også blitt flinkere til å skjule pinkoden fra nysgjerrige øyne. En vanlig framgangsmåte for korttyver er å stå bak deg ved minibanken, registrere pinkoden og deretter stjele kortet. Kortsvindel relatert til tyveri av kort er redusert fra 21 millioner kroner i 2011 til 16 millioner kroner i fjor.

Finans Norge anslår at rundt 20.000-30.000 nordmenn hvert år får kortet misbrukt. Men tallene spriker. Forbrukerrådet har i en undersøkelse anslått at så mange som 130.000 nordmenn opplever dette årlig.

Det er lett å kopiere magnetstripen, enten ved manipulerte terminaler, ved kopieringsutstyr påmontert minibanker eller med håndholdte skimmere som kan være på størrelse med en lighter. Pinkoden registreres enten av manipulerte terminaler eller via et minikamera ved betalingsterminaler eller minibanker.

Har opptrådt uaktsomt
Uheldige kunder som får kortet misbrukt med pinkode, sliter hvis banken nekter å dekke tapet. Ikke bare nektes kundene innsyn i hva som faktisk har skjedd, men de kan heller ikke regne med å vinne fram i Bankklagenemnda.

Nemnda legger som en regel til grunn at pinkoden ikke kan havne i kriminelles hender, uten at kunden har opptrådt uaktsomt.

I år kommer nordmenn til å belaste kortene sine for over 100 milliarder kroner utenfor landets grenser.

Også på internett øker kortbruken sterkt. I 2012 ble det handlet på nett med norske kort for 53 milliarder kroner, en økning på 34 prosent fra 2011, viser tall fra Norges Bank. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.