Siden 1970-tallet har grensen for tollfri import vært den samme - 200 kroner. Går du over denne grensen må du både betale moms og fortollingsgebyr på 133 kroner i tillegg. Men i sin regjeringsplatform har Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) lovet å heve grensen for tollfri import.

Høyre har tidligere gått inn for dobling til 400 kroner, mens Frp høynet til 1000 kroner.

Dette vil trolig føre til en heftig kjøpefest, viser en undersøkelse Norstat har gjennomført for it-selskapet Creuna. Handelen med utenlandske butikker kan komme til bli mer enn doblet.

Milliardene flyr
Ifølge Virke nettshoppet folk varer fra utlandet for 1,3 milliarder per måned i høst. Creunas undersøkelse tyder på at dette uansett vil øke med rundt 200 millioner kroner per måned neste år. Men med økt tollgrense kan det virkelig ta av.

En økning til 500 kroner kan gi et hopp fra 1,3 til 2,27 milliarder per måned, mens tollfrie varer opp til 1000 kroner kan gi nesten tre milliarder kroner i månedlig utenlandshandel på nett, viser Creunas beregninger.

Creuna understreker at dette er estimater, basert på oppførsel som ikke nødvendigvis inntreffer, men trenden er rimelig tydelig. Og hvis resultatet blir noe i nærheten av dette, vil dette bli langt større enn harry-handelen, som i år trolig lander på 12,5 milliarder kroner.

Les også: Milliardene flommer ut via nettet

Høyere grense, mye høyere handel:

(Tall i prosent av befolkningen, der ikke annet er spesifisert)

- Sponse utenlandsk handel
Mange kunder vil glede seg over høyere fribeløp, men norske butikker synes ikke at konkurrentene bør slippe moms og toll.

- Jeg synes det er merkelig at det skal være en oppgave for staten å subsidiere kjøpmenn i utlandet, sier Thomas Angell, direktør for Virke Handel.

Han mener en høyere tollfri grense vil koste norske arbeidsplasser, og har tidligere anslått at én milliard kroner i årlig svenskehandel tilsvarer rundt tusen norske arbeidsplasser.

- Man ville spart momsen og fått noe lavere driftskostnader ved å flytte lageret ut av Norge, sier også Even Aas-Eng, gründer og administrerende direktør i Venture Factory, et selskap driver flere nettbutikker.

Administrerende direktør Gaute Engbakk og Creuna står bak undersøkelsen som tyder på at netthandelen kan skyte kraftig i været hvis den tollfrie grensen økes.
Administrerende direktør Gaute Engbakk og Creuna står bak undersøkelsen som tyder på at netthandelen kan skyte kraftig i været hvis den tollfrie grensen økes. (Foto: Hampus Lundgren)

Urealistisk med 1000 kroner
Arbeidet med en endring skal være i gang, sier finanspolitisk talsmann for Frp, Gjermund Hageseter. Men han tror ikke grensen blir 1000-kroner, slik partiet har argumentert for.

- Vi har sagt i regjeringsplattforen at vi skal jobbe for en økning. Men vi må gjøre det på en grundig og gjennomtenkt måte, for å sikre at det ikke går ut over norske arbeidsplasser, sier Hageseter.

- Er det mulig å gjøre dette uten at det koster arbeidsplasser?

- Det er vanskelig å si. Grensen har stått stille i 40 år, men samtidig hadde man ikke internett på 1970-tallet, sier han.

Han mener tallene fra Creuna er interessante, og kan komme til nytte i det videre arbeidet.

- Kan vi ende opp uten endring?

- Det er få ting i livet som kan garanteres, men vi jobber utifra det som står i regjeringsplatformen.

Les også: Milliardene flommer ut via nettet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.